Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană bate cu pumnul în masă: statele membre sunt somate să acord statulul de candidat pentru Bosnia şi Herţegovina

Reddit
embargo UE Comisia Europeana

Comisia Europeană recomandă celor 27 de membri ai Uniunii Europene să acorde pentru Bosnia şi Herţegovina statutul de candidat în vederea aderării la UE, a anunţat miercuri, comisarul european însărcinat cu Extinderea blocului comunitar Oliver Varhelyi, relatează AFP. ”Comisia recomandă acordarea statutului de candidat pentru Bosnia şi Herţegovina”, a declarat comisarul european însărcinat cu Extinderea UE, Oliver Varhelyi, membrilor Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European.

Recunoaşterea statutului de candidat este începutul unui proces îndelungat, alături de stabilirea de către Comisie a unei ”strategii de preaderare”: un program de sprijin pentru reformele necesare integrării, împreună cu un ajutor financiar. Oliver Varhelyi a insistat asupra ”implicaţiilor geopolitice ale acestei alegeri”. Ţară împărţită în două entităţi de la sfârşitul conflictului soldat cu 100.000 de morţi între 1992 şi 1995, Bosnia şi Herţegovina este ameninţată de tentaţiile separatiste.

Liderii europeni au anunţat în iunie că sunt gata să acorde Bosniei şi Herţegovinei statutul de candidat după un summit cu omologii lor din regiunea Balcanilor de Vest. De asemenea, Comisiei i-a fost solicitat un raport privind implementarea unei serii de reforme. Şapte ţări sunt deja candidate oficial la aderarea la UE: Turcia (1999, un proces îngheţat în prezent), Macedonia de Nord (2005), Muntenegru (2010), Serbia (2012), Albania (2014), Ucraina şi Republica Moldova (2022).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.