Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană dă asigurări: Viitorul buget al UE va include un Fond de tranziție pentru Pactul ecologic european

UE Uniunea europeana

Richard Kuehnel, director în cadrul Direcției Generale de Comunicare al Comisiei Europene, a declarat, joi, la București, că bugetul UE pentru perioada 2021-2027 va include și un Fond care să asigure o tranziție echitabilă către implementarea politicilor din viitorul Pact ecologic european.

"O schimbare în privința comportamentului, în privința modulului în care fabricăm și consumăm. Despre asta este vorba. Nu este vorba despre producerea legislației pe hârtie, ci despre schimbările în comportament. Asta va afecta oamenii, pe unii mai mulți ca pe alții, dar propunerea Pactului ecologic european este că trebuie să fie echitabil din punct de vedere social. De aceea Pactul ecologic, când va fi propus în primele săptămâni ale noii Comisii Europene, va include elementul unui Fond pentru o tranziție echitabilă. Acesta își va avea locul în bugetul UE prin finanțarea din diferite domenii, precum fonduri regionale, agricultură, programul Orizont 2020. Multe dintre aceste fonduri vor fi dedicate Pactului ecologic european", a afirmat Richard Kuehnel în cadrul evenimentului cu tema "Comisia von der Leyen: noile priorități politice", care a avut loc la Reprezentanța CE în România.

Întrebat dacă neutralitatea climatică ar putea deveni una dintre criteriile pentru finanțarea proiectelor în cadrul programelor structurale sau de coeziune, reprezentantul executivului european a declarat: "Orice vom face ar trebui să contribuie la această ambiție de neutralitate climatică".

Acesta a explicat că măsurile concrete pentru combaterea poluării vor putea fi implementate cu ajutorul investițiilor private.

"Vor fi două elemente-pârghie. Unul este pe legislație și standarde, care trebuie implementate. Comisia Europeană are căi prin care, drept gardian al Tratatului, să motiveze statele membre să implementeze legislația decisă la Bruxelles. Al doilea element este reprezentat de investiții private, publice. De asemenea, fondurile UE pot fi o sursă, dar nu sunt suficiente. Tranziția ecologică va merge mai departe de bugetul modest al UE, care reprezintă 1% din PIB-ul colectiv al statelor. Astfel, fondurile UE vor fi doar o parte. În ultima Comisie am avut fondurile Juncker pentru investiții în UE. Ideea este ca Uniunea, cu fondurile publice, să finanțeze doar o garanție în proiectele de investiții iar restul să fie generat de investitorii privați. A mers foarte bine cu fondurile Juncker, inclusiv în România, generând foarte multe investiții", a afirmat Richard Kuehnel.

Citește și: VIDEO BBC prezintă situația dramatică a Mării Negre: 'A ajuns cea mai poluată din Europa'

Ursula von der Leyen, președintele ales al Comisiei Europene, vrea să investească aproximativ trei trilioane de euro în protecția climei până în anul 2030. Von der Leyen, care urmează să preia șefia Executivului Uniunii Europene de la 1 decembrie, dorește să transforme Europa în primul continent neutru din punct de vedere climatic până 2050. Citind planuri interne ale Comisiei Europene, publicația FAZ a relatat că majoritatea fondurilor vor veni din bugetul UE, iar restul de la Banca Europeană pentru Investiții, statele membre și sectorul privat.

Viitoarea șefă a Comisiei vrea ca cel puţin jumătate din bugetul UE să fie axat pe protecţia climei, pentru a fi realizate investiţii anuale de 100 de miliarde de euro.

Ursula von der Leyen și-a propus ca în primele 100 de zile ale mandatului ei de președinte al Comisiei Europene să prezinte un Pact ecologic european.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.