Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană dupa întâlnirea lui Frans Timmermans cu Tăriceanu: Suntem îngrijorați de modificările Codului penal. MCV-ul nu s-a MODIFICAT!

senat.ro
Calin Popescu Tariceanu Frans Timmermans

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, i-a spus președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, că oficialii de la Bruxelles sunt îngrijorați de modificările Legilor justiției și a codurilor penale efectuate de PSD-ALDE, a declarat purtătorul de cuvânt al CE.

MĂRTURISIRI `EXPLOZIVE` - Un teleormănean povesteşte cum erau Viorica Dăncilă la catedră şi Carmen Dan ca şi colegă

Trebuie amintit că, joi, 28 iunie, Tăriceanu a avut o întnire cu Frans Timmermans la Bruxelles. Cu această ocazie, Comisia i-a transmis lui Tăriceanu că Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) se bazează pe criterii care nu s-au modificat și care încă nu au fost încă îndeplinite de România.

„Prim-vicepreședintele Comisiei Europene a fost informat de președintele Tăriceanu despre ultimele evoluții din Parlamentul României, și anume reformele judiciare și ale codurilor penale. Noi, precum și alți parteneri internaționali și statele membre, am subliniat în repetate rânduri că lupta împotriva corupției și asigurarea unui sistem judiciar independent și profesionist sunt de o importanță capitală. Prim-vicepreședintele a reiterat faptul că Comisia continuă să urmărească îndeaproape și cu îngrijorare reformele judiciare și codurile penale din România”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisia European, citat de mediafax.

În declarația de presă, în urma înâlnirii Timmermans-Tăriceanu, Comisia Europeană subliniază că nu s-au modificat criteriile Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) pe justiție.

Citeşte şi: Maria Băsescu a dat LOVITURA! În timp de fostul preşedinte s-a retras, soţia a devenit AFACERISTĂ de SUCCES

„De asemenea, ei au discutat situația actuală a mecanismului de cooperare și verificare pentru România. MCV se bazează pe patru criterii de referință stabilite la începutul mecanismului, care nu s-au modificat și care încă nu au fost încă îndeplinite. În ianuarie 2017, Comisia a formulat 12 recomandări practice pentru a ajuta România să îndeplinească criteriile de referință pentru a încheia MCV. Din păcate, progresele înregistrate în urma acestor recomandări nu au fost suficiente până în prezent, iar problemele închise anterior sunt redeschise. Prim-vicepreședintele Comisiei Europene i-a reamintit președintelui Tăriceanu că este crucial pentru România acum să-și intensifice eforturile și să evite anularea realizărilor din trecut”, mai spune reprezentantul CE.

Comisia îl contrazice astfel pe Călin Popescu Tăriceanu, care i s-a plâns lui Timmermans că România nu a scăpat de suptavegherea MCV din cauza faptului că executivul european ar fi adăugat noi criterii de îndeplinit.

Într-un comunicat al Senatului,după întâlnirea de joi, de la Bruxelles, Tăriceanu a parafrazat metafora alergătorului de maraton care mai are doar 100 m până la linia de final, menționată de prim-vicepreședintele Comisiei Europene pe 1 martie, când fusese la București.

"România s-a înscris într-un maraton și de fiecare dată când s-a apropiat de linia de final s-au schimbat regulile și a trebuit să o luăm de la capăt. Am început cu patru recomandări și acum avem 12. Prin urmare am alergat de trei ori maratonul și ni se cere să mai alergăm o distanță suplimentară. Pe de o parte, cred că mecanismul riscă să devină ineficient, iar pe de altă parte, cred că a sosit timpul să recunoaștem că MCV-ul și-a îndeplinit scopul și să fie ridicat", i-a reclamat Tăriceanu lui Timmermans, joi, la Bruxelles.

Totodată, Comisia Europeană subliniază că urmărește să vadă dacă reformele PSD-ALDE asupra legilor justiției și condurilor penale sunt compatibile cu legislația UE.

„Urmărim îndeaproape reformele judiciare și codurile penale din România. Vom examina legislația privind compatibilitatea acesteia cu legislația UE relevantă în domeniul justiției penale și al cooperării polițienești și al standardelor internaționale”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.