Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană indică un proiect de reformă a spaţiului Schengen

Agerpres.ro
comisia europeana

Comisia Europeană doreşte să se permită transferul dintr-un stat membru în altul al migranţilor aflaţi în situaţie ilegală prinşi la frontiera lor comună, indică un proiect de reformă a spaţiului Schengen, prezentat marţi, o prioritate a viitoarei preşedinţii franceze a Consiliului Uniunii Europene, informează AFP.

Migrantul în cauză va trebui să fie prins în cadrul unei operaţiuni a poliţiei realizate în comun de cele două ţări într-o zonă frontalieră. Prin autorizarea acestui demers în zone de câţiva kilometri faţă de frontieră, Comisia doreşte să evite pe cât posibil chiar controalele la graniţă, care perturbă funcţionarea normală a pieţei interne şi libera circulaţie a persoanelor şi a mărfurilor.

Executivul comunitar intenţionează astfel să încadreze mai departe posibilitatea ca un stat membru să prelungească controalele la frontierele interne din spaţiul Schengen şi să consolideze armonizarea măsurilor luate la frontierele externe în faţa ameninţărilor sanitare precum o pandemie.

În timp ce Schengen este în principiu un spaţiu de liberă circulaţie fără controale la frontierele interne între 26 de ţări (22 de state membre ale UE plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia), mai multe state au reintrodus controale aleatorii ale identităţii la frontiere în ultimii ani, în urma crizei migraţiei din 2015 şi a ameninţării teroriste.

Mai recent, restricţiile impuse de statele membre pentru a limita răspândirea COVID-19 au fragmentat şi mai mult spaţiul Schengen de liberă circulaţie, potrivit Agerpres.ro.

Şase ţări - Franţa, Germania, Danemarca, Austria, Norvegia şi Suedia - au reintrodus din 2015, toate pentru şase luni, aceste controale, autorizate de Codul frontalier Schengen cu titlu excepţional şi de o manieră provizorie.

''Ca toate succesele, Schengen trebuie să fie consolidat pentru a face faţă numeroaselor provocări'', a declarat vicepreşedintele CE pentru promovarea modului nostru de viaţă european, Margaritis Schinas.

Preşedintele francez Emmanuel Macron, a cărui ţară va prezida Consiliul UE în primul semestru din 2022, a făcut din această reformă a spaţiului Schengen una dintre priorităţile sale, el cerând ''mai multă eficacitate'' contra migraţiei ilegale.

''Prin propunerile noastre de astăzi, vom veghea ca eventualele controale la frontiere să nu fie introduse decât ca ultimă soluţie, pe baza unei evaluări comune şi pentru durata necesară'', a declarat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.