Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană intenționează să simplifice aderarea noilor membri la UE, inclusiv a Ucrainei și Republicii Moldova

Inquam Photos / George Calin
maia sandu ursula von der leyen

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, intenționează să propună modificări ale procedurii de admitere a noilor membri UE, simplificând procedura de integrare, a anunţat ediția europeană a ziarului "Politico", relatează stiripesurse.md

Potrivit informaţiilor acestuia, Bruxelles-ul propune, în loc de integrare deplină, să se prevadă admiterea treptată a noilor țări în structurile UE, ceea ce va simplifica admiterea Ucrainei, a Republicii Moldova și a țărilor din regiunea Balcanilor de Vest în UE. În viziunea Comisiei Europene, acestea trebuie să primească beneficiile de care se bucură membrii, astfel încât aceste țări să nu fie nevoite să aștepte ani sau decenii pentru a implementa reformele necesare pentru aderare.

În special, Bruxelles-ul dorește să deschidă treptat accesul țărilor în curs de aderare la piața unică europeană. Comisia Europeană a anunțat pe 12 martie că a elaborat un cadru pentru viitoarele negocieri de aderare cu Ucraina și Republica Moldova și îl va prezenta Consiliului UE. Acest document stabilește principiile pentru negocierile de aderare cu fiecare țară candidată.

După ce Comisia îl va prezenta țărilor membre și Consiliul UE aprobă documentul, Bruxelles-ul va începe efectiv negocierile cu Kiev și Chișinău. Amintim că, liderii țărilor UE, în timpul întâlnirii de la Bruxelles din perioada 14-15 decembrie 2023, au decis să înceapă negocierile cu Ucraina și Republica Moldova privind admiterea în comunitate. Se așteaptă ca negocierile să înceapă nu mai devreme de toamnă. Albania, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord, Serbia și Muntenegru au statut de candidat oficial pentru aderarea la UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.