Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană interzice un pesticid care este dăunător pentru albine

Catchy
albine

Comisia Europeană a decis, luni, să nu reînnoiască aprobarea pentru utilizarea unui pesticid care este dăunător pentru albine, interzicând astfel insecticidul thiacloprid produs de grupul german Bayer, transmite Reuters potrivit Agerpres

"Există temeri legate de mediu privind folosirea acestui pesticid, în special în privinţa impactului său asupra pânzei freatice, dar şi asupra sănătăţii oamenilor", a afirmat comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides.

Acesta este cea de-al patrulea neonicotinoid, din cele cinci aprobate anterior pentru utilizare în UE, pentru care s-a decis din 2013 restricţionarea utilizării sau interzicerea, a precizat Comisia Europeană.

Din 30 aprilie 2020, fermierii nu vor mai putea utiliza pesticidul, vândut sub brandurile Calypso şi Biscaya, a informat Executivul comunitar.

Cercetătorii susţin că numărul albinelor scade semnificativ din cauza folosirii neonicotinoidelor, sporind temerile privind un impact sever asupra furnizării de alimente la nivel global, deoarece albinele au un rol cheie în polenizarea multor culturi.

Un studiu realizat în Canada a ajuns la concluzia că albinele lucrătoare expuse la neonicotinoide au avut o durată de viaţă mai scurtă, iar coloniile aveau un risc mai mare de a rămâne fără regine.

În Europa, oamenii de ştiinţă au declarat că expunerea la culturi tratate cu neonicotinoide a afectat coloniile de albine domestice din două dintre cele trei ţări incluse în cercetare şi a redus succesul reproductiv al celor sălbatice din toate cele trei state.

Compania Bayer face următoarele precizări:

„Conform deciziei de astăzi a Comisiei Europene:

Art. 3: Statele membre vor retrage până la data de 3 august 2020 autorizaţiile pentru produsele fitosanitare care conţin tiaclopridă ca substanţă activă.

Art. 4: Orice perioadă de graţie acordată de statele membre în conformitate cu articolul 46 din Regulamentul (CE) nr. 1107/2009 expiră la 3 februarie 2021”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.