Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană lanseaza noi strategii de combatere a abuzului sexual asupra copiilor, a drogurilor și a armelor

europarl.eu
Comisia europeana UE

Comisia Europeană (CE) a anunțat lansarea unor strategii de combatere a abuzului sexual asupra copiilor, a drogurilor și a armelor de foc ilegale, anunță MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat al CE, cele trei inițiative vizează o strategie a UE pentru o combatere mai eficace a abuzului asupra copiilor, o nouă agendă și un nou plan de acțiune ale UE privind drogurile, precum și un plan de acțiune al UE privind traficul de arme de foc.

Aceste amenințări necesită o acțiune fermă la nivelul UE, deoarece au un caracter transfrontalier și sunt prezente atât online, cât și offline. Mai mult, acestea au fost agravate de pandemia de COVID-19, în special abuzul sexual asupra copiilor, care a fost puternic amplificat de izolarea fizică și de intensificarea activității online, arată reprezentanții CE.

Citește și: Replică dură din partea USR PLUS, despre anunțul lui Ludovic Orban : ‘PNL prezintă sondaje măsluite’ .

„Spre deosebire de atâtea persoane care au fost afectate din punct de vedere economic de pandemie, activitățile infracționale organizate înfloresc. Cei care profită de suferința și de daunele cauzate de vânzările de droguri și de arme de foc ilicite sau care difuzează materiale abominabile care conțin abuzuri sexuale asupra copiilor trebuie să fie opriți și aduși în fața justiției. Securitatea internă este un pilon central al Strategiei UE privind o uniune a securității menită să îi protejeze pe europeni și să promoveze modul nostru de viață. Datorită acestor trei inițiative, transpunem de îndată viziunea strategică în acțiuni concrete”, a declarat Margaritis Schinas, vicepreședintele pentru promovarea modului nostru de viață european.

Se estimează că un copil din cinci cade victimă unor forme de violență sexuală în Europa. Conform CE, există indicii conform cărora criza provocată de pandemia de COVID-19 a contribuit la agravarea problemei pentru mulți copii care locuiesc împreună cu agresorii, numărul de cazuri raportate privind abuzul sexual online asupra copiilor în UE crescând de la 23 000 în 2010 la peste 725 000 în 2019. Europol a arătat că există o corelație între pandemia de COVID-19 și partajarea sporită a imaginilor conținând abuzuri în mediul online.

Strategia CE propune o serie de inițiative pentru perioada 2020-2025, care se concentrează asupra următoarelor aspecte: o mai bună coordonare, prin lansarea unui studiu în vederea eventualei înființări unui nou centru european privind abuzul sexual asupra copiilor, înființarea unei rețele de prevenire și depunerea de eforturi în vederea înființării unui centru european de combatere a abuzului sexual asupra copiilor și alocarea de fonduri pentru dezvoltarea capacităților digitale ale autorităților de asigurare a respectării legii din statele membre.

Citește și: Cristoiu: ‘Este clar că se țintește scaunul dlui Cercel. Deja a apărut un concurent și trebuie neapărat să plece’

CE arată că piața drogurilor ilicite are o valoare de vânzare cu amănuntul estimată la 30 de miliarde EUR pe an numai în Europa. Strategia vizează măsuri de securitate consolidate, intensificarea activității de prevenire și abordarea consecințelor negative asociate consumului de droguri.

În ceea ce privește traficul de arme, se au în vedere asigurarea cadrului juridic pentru a reduce riscurile de deturnare a armelor de foc de pe piața legală către piața neagră și intensificarea cooperării internaționale, fiind prevăzută o serie amplă de activități axate pe Europa de Sud-Est.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.