Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană propune măsuri de contingență specifice pentru a se pregăti pentru un posibil Brexit fără acord

europarl.eu
Comisia europeana UE

Comisia Europeană a prezentat, joi, un set de măsuri de contingență specifice care vor asigura conectivitatea aeriană și rutieră reciproce de bază între UE și Regatul Unit, precum și posibilitatea accesului reciproc la pescuit pentru navele din UE și din Regatul Unit în apele celeilalte părți, anunță MEDIAFAX.

Deși Comisia Europeană va continua să facă tot posibilul pentru a ajunge la un acord reciproc avantajos cu Regatul Unit, în prezent există o foarte mare incertitudine cu privire la intrarea în vigoare a unui acord la 1 ianuarie 2021. Astfel, CE a prezentat, joi, un set de măsuri de contingență specifice care vor asigura conectivitatea aeriană și rutieră reciproce de bază între UE și Regatul Unit, precum și posibilitatea accesului reciproc la pescuit pentru navele din UE și din Regatul Unit în apele celeilalte părți.

Măsurile de contingență sunt menite să ofere soluții pentru perioada în care nu va exista un acord.

Citește și: Kamara intervine sarcastic în scandalul acuzației de rasism asupra lui Colțescu: Sunt component al trupei Alb Negru. Oare am voie să mai spun așa?

În cazul în care nu va intra în vigoare niciun acord, valabilitatea măsurilor va înceta după o perioadă determinată.

„Negocierile sunt încă în desfășurare. Totuși, având în vedere că suntem foarte aproape de sfârșitul perioadei de tranziție, nu există nicio garanție că, dacă și atunci când se ajunge la un acord, acesta va putea intra în vigoare în timp util. Responsabilitatea noastră este să fim pregătiți pentru toate situațiile, inclusiv pentru lipsa unui acord cu Regatul Unit la 1 ianuarie 2021. De aceea prezentăm astăzi aceste măsuri”, spune președinta von der Leyen.

Comisia a invitat în mod constant toate părțile interesate din toate sectoarele să se pregătească pentru toate scenariile posibile de la 1 ianuarie 2021. Deși scenariul fără acord va provoca perturbări în multe domenii, unele sectoare ar fi afectate în mod disproporționat, din cauza lipsei unor soluții alternative adecvate și pentru că, în unele sectoare, părțile interesate nu pot lua ele însele măsuri de atenuare.

Prin urmare, Comisia prezintă joi patru măsuri de contingență pentru a atenua unele dintre perturbările semnificative care vor avea loc la 1 ianuarie în cazul în care nu va exista încă un acord cu Regatul Unit.

În privința conectivității aeriene de bază, xistă o propunere de regulament care să asigure furnizarea anumitor servicii aeriene între Regatul Unit și UE timp de 6 luni, cu condiția ca Regatul Unit să asigure aceleași servicii.

Legat de siguranța aviației, există o propunere de regulament care să asigure faptul că aeronavele UE pot utiliza în continuare, fără întreruperi, diferite certificate de siguranță pentru produse, evitându-se astfel reținerea la sol a aeronavelor UE.

În ceea ce privește conectivitatea rutieră de bază, există o propunere de regulament care să acopere conectivitatea de bază în ceea ce privește atât transportul rutier de mărfuri, cât și transportul rutier de persoane timp de 6 luni, cu condiția ca Regatul Unit să le asigure aceleași condiții transportatorilor din UE.

Despre pescuit, există o propunere de regulament care să creeze cadrul juridic adecvat până la 31 decembrie 2021 sau până la încheierea unui acord în domeniul pescuitului cu Regatul Unit — oricare dintre aceste date survine mai devreme — pentru ca navele UE și ale Regatului Unit să continue să aibă acces reciproc la apele celeilalte părți după 31 decembrie 2020. Pentru a garanta sustenabilitatea activităților de pescuit și având în vedere importanța pescuitului pentru subzistența economică a multor comunități, este necesar să se faciliteze procedurile de autorizare a navelor de pescuit.

Comisia va colabora îndeaproape cu Parlamentul European și cu Consiliul în vederea facilitării intrării în vigoare, la 1 ianuarie 2021, a tuturor celor patru propuneri de regulamente.

Gradul de disponibilitate și de pregătire pentru 1 ianuarie 2021 sunt acum mai importante ca oricând și, potrivit CE, vor exista perturbări, cu sau fără un acord între UE și Regatul Unit cu privire la relațiile lor viitoare.

Aceasta este considerată a fo consecința firească a deciziei Regatului Unit de a părăsi Uniunea și de a nu mai participa la piața unică și la uniunea vamală ale UE.

Comisia s-a exprimat întotdeauna foarte clar în această privință.

Citește și: Cozmin Gușă dă vina pe Traian Băsescu, pentru eșecul PMP de la alegeri! ‘Băse cel vinovat’

Regatul Unit s-a retras din Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020. La momentul respectiv, ambele părți au convenit asupra unei perioade de tranziție până la 31 decembrie 2020, în cursul căreia legislația UE continuă să se aplice Regatului Unit. Pe parcursul acestei perioade, UE și Regatul Unit negociază termenii viitorului lor parteneriat. Rezultatul acestor negocieri este incert.

Acordul de retragere rămâne în vigoare. Acesta garantează drepturile cetățenilor UE în Regatul Unit, protejează interesele noastre financiare precum și pacea și stabilitatea pe insula Irlanda, printre multe altele. Administrațiile publice, companiile, cetățenii și actorii interesați din ambele părți trebuie să se pregătească pentru încheierea perioadei de tranziție. Comisia a colaborat îndeaproape cu statele membre ale UE pentru a informa cetățenii și companiile cu privire la consecințele Brexitului. Comisia a publicat aproape 100 de avize orientative sectoriale — în toate limbile oficiale ale UE — cu informații detaliate despre ceea ce trebuie să facă administrațiile, companiile și cetățenii pentru a se pregăti pentru schimbările de la sfârșitul anului.

Începând din luna iulie, Comisia desfășoară un „tur virtual al capitalelor” pentru a discuta planurile de pregătire ale statelor membre și a lansat, de asemenea, o serie de campanii de sensibilizare și a intensificat acțiunile de informare a părților interesate în ultimele luni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.