Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană propune prelungirea până la 30 iunie 2021 a Cadrului temporar privind ajutoarele de stat

europarl.eu
Comisia europeana UE

Comisia Europeană a trimis statelor membre, spre consultare, un proiect de propunere vizând prelungirea până la 30 iunie 2021 şi adaptarea domeniului de aplicare a Cadrului temporar privind ajutoarele de stat adoptat la 19 martie 2020 pentru a sprijini economia în contextul pandemiei de COVID-19, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, potrivit Agerpres.

"În ultimele şapte luni, Cadrul temporar privind ajutoarele de stat a deschis calea către un potenţial sprijin din partea statelor membre în valoare de aproape trei mii de miliarde de euro pentru întreprinderile cele mai afectate de criza provocată de pandemia de COVID-19. Efectele crizei se vor mai resimţi o vreme. Iată de ce propunem prelungirea Cadrului temporar până la jumătatea anului viitor şi adaptarea acestuia la nevoile continue ale întreprinderilor, protejând, în acelaşi timp, piaţa unică a UE. Vom decide cu privire la calea de urmat, ţinând seama de opiniile tuturor statelor membre", a declarat Margrethe Vestager, vicepreşedinte executiv responsabil cu politica în domeniul concurenţei.

Oficialul a adăugat că în paralel se lucrează la o soluţie care să permită redresarea verde şi digitală a Europei. "Normele noastre privind ajutoarele de stat vor juca un rol important în ghidarea statelor membre pentru a se asigura că fondurile publice limitate sunt bine direcţionate, nu descurajează investiţiile private şi profită de avantajele concurenţei efective", a precizat Vestager.

Citește și: Nelu Tătaru: ‘Nu putem limita această creştere decât respectând regulile’

Aşa cum s-a anunţat deja la momentul adoptării Cadrului temporar în martie 2020, Comisia evaluează în prezent necesitatea de a prelungi acest cadru dincolo de data până la care est valabil acum, respectiv 31 decembrie 2020, pe baza unor considerente importante care ţin de politica de concurenţă sau a unor considerente economice importante.

Comisia a trimis statelor membre spre consultare un proiect de propunere care vizează: prelungirea dispoziţiilor Cadrului temporar cu menţinerea limitelor actuale (inclusiv în ceea ce priveşte sprijinul pentru asigurarea lichidităţii) pentru o perioadă suplimentară de şase luni, până la 30 iunie 2021. Obiectivul este acela de a le permite statelor membre să sprijine întreprinderile în contextul crizei provocate de pandemia de COVID-19, în special în cazurile în care necesitatea sau capacitatea de a utiliza Cadrul temporar nu s-a materializat integral până în prezent, asigurând totodată condiţii de concurenţă echitabile.

Proiectul prevede extinderea domeniului de aplicare a Cadrului temporar, având în vedere incertitudinea economică persistentă şi nevoile întreprinderilor cu pierderi semnificative ale cifrei de afaceri, oferindu-le statelor membre posibilitatea de a contribui la costurile fixe ale întreprinderilor care nu sunt acoperite de veniturile înregistrate.

Sprijinirea acestor întreprinderi printr-o contribuţie temporară la o parte din costurile înregistrate are ca scop prevenirea deteriorării capitalului lor, menţinerea activităţii economice a acestora şi asigurarea unei baze solide care să le permită să se redreseze, precum şi adaptarea condiţiilor pentru măsurile de recapitalizare din Cadrul temporar, în special a condiţiilor pentru încetarea participării statului în întreprinderile în care statul era acţionar existent înainte de recapitalizare. Modificările propuse ar permite încetarea participării statului la capitalul social al unor astfel de întreprinderi, printr-o evaluare independentă, menţinând totodată garanţiile care să asigure concurenţa efectivă pe piaţa unică.

Statele membre au acum posibilitatea de a formula observaţii cu privire la proiectul de propunere a Comisiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.