Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană se implică în cazul românilor loviți de furtuna de duminică seara: Se alocă fonduri

www.protv.md
furtună, ploaie, acoperiș smuls

Comisarul european pentru Politica Regională, Corina Creţu, a declarat luni, la Zalău, că mesajul Comisiei Europene privind populaţia din România afectată de fenomenele meteo extreme de duminică este unul de solidaritate, căutându-se totodată, împreună cu autorităţile române, soluţii pentru acordarea de ajutoare, dar şi pentru a preveni evenimente de acest gen în viitor.

Citește și: Scandal în sistemul medical: Statul vrea să introducă 9 medicamente noi pe lista de compensate și gratuite, dar nu are bani să le acopere

"Prezenţa mea de astăzi aici este şi de a aduce mesajul Comisiei Europene, care este solidară cu populaţia afectată de aceste fenomene care sunt chiar nemaiîntâlnite în regiune şi bineînţeles că am transmis condoleanţele noastre către familiile afectate. Pe de altă parte am arătat că avem la dispoziţie fondul de solidaritate pe care orice stat membru îl poate activa în maxim 12 săptămâni de la astfel de dezastre, deci acum autorităţile naţionale sunt convinsă că vor face evaluarea acestor pagube pentru a vedea în ce măsură se încadrează pentru a folosi Fondul de solidaritate", a declarat Corina Creţu, prezentă la Zalău la conferinţa "În dialog cu cetăţenii", scrie agerpres.ro.

Citește și: Replici dure între jurnalistul Dan Tapalagă și adjunctul lui Coldea: ‘…ieșiți în față ca un bărbat și spuneți: Cum era pe canapeaua lui Coldea?’

Comisarul european pentru Politica Regională a adăugat că România poate folosi pentru reconstrucţie şi sume de bani din fondul de dezvoltare regională, conform unor reglementări europene recente, la care s-a apelat şi în cazul cutremurului din Italia.

"Avem la dispoziţie aceste măsuri pe care le-am făcut în legislaţia europeană privind posibilitatea de a folosi 95% din Fondul de dezvoltare regională pentru reconstrucţie. Această măsură am susţinut-o personal în Parlamentul European după cutremurul din Italia, dar de această măsură beneficiază de acum înainte toate statale membre. A fost adoptată de Parlament chiar săptămâna trecută, la Strasbourg şi mai urmează să fie adoptat de către Consiliul Uniunii Europene. (...) Mesajul meu este unul de solidaritate şi invitaţia mea pentru doamna ministru este de a analiza împreună toate opţiunile pe care le avem să vedem în ce măsură putem ajuta acum, post-factum, dar şi pentru a preveni evenimente de acest gen în perioada următoare", a subliniat sursa citată.

Citește și: Inedit! Ce țară se opune intrării României în Schengen și din ce motiv

Prezentă la evenimentul de la Zalău, Rovana Plumb, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, a menţionat că recent s-au identificat fonduri europene în valoare totală de 600 de milioane de euro pentru achiziţionarea de echipamente speciale pentru situaţii de urgenţă, pentru salvarea de vieţi omeneşti şi pentru o intervenţie rapidă şi eficientă.

Rovana Plumb a precizat că fondurile europene vor putea fi utilizate şi pentru campanii informare şi de prevenire a cetăţenilor.

Citește și: Imagini ce vor revolta milioane de români! Ce gigant are la vânzare ouă expirate, vopsite, cu data de expirare schimbată

"Astăzi aţi văzut că se pune în mişcare, în cadrul unui grup de lucru tehnic, sistemul Alert, împreună cu specialiştii din sistemele de telecomunicaţii, cu operatorii de telefonie, astfel încât cetăţenii să poată să fie informaţi în timp util asupra fenomenelor extreme periculoase. (...) În ceea ce ne priveşte pe noi, din punct de vedere al fondurilor europene, am identificat o soluţie în ceea ce priveşte desfăşurarea unor campanii de informare şi de prevenire a cetăţenilor. (...) România are nevoie de o campanie de informare şi de prevenire în ceea ce priveşte efectele negative ale fenomenelor meteo, periculoase, extreme, din cauza schimbărilor climatice", a punctat ministrul delegat pentru Fonduri Europene.

Citește și: Știați? Cum îți poți găsi telefonul chiar dacă este pe silențios și cât te costă acest lucru

Corina Creţu, comisar european pentru Politica Regională şi Rovana Plumb, ministrul delegat pentru Fonduri Europene s-au aflat, luni, într-o vizită oficială în Sălaj, pentru a participa la conferinţa "În dialog cu cetăţenii", evenimentul fiind prefaţat de o întâlnire cu autorităţile locale, în cadrul căreia s-a pus accent pe identificarea unor soluţii care să conducă la accelerarea ritmului de implementare a proiectelor finanţate din fonduri europene, precum şi a simplificării procedurilor, în vederea unei mai bune absorbţii de bani europeni de către România.

Citește și: Un fost ofițer SRI detonează BOMBA! Ce NUME GRELE din presă au intrat în biroul lui Coldea .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.