Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană solicită mandat din partea Consiliului pentru negocierea unor acorduri de transport rutier cu Ucraina şi Moldova

comisia europeana

Într-o propunere trimisă miercuri Consiliului, Comisia Europeană propune începerea negocierilor cu Ucraina şi Moldova în vederea încheierii unor acorduri de transport rutier de mărfuri între UE şi cele două ţări, se arată într-un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Având în vedere că rutele tradiţionale de transport din regiune sunt în prezent închise, iniţiativa urmăreşte să asigure lanţurile de aprovizionare, inclusiv securitatea alimentară, în urma agresiunii neprovocate şi nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei, potrivit Agerpres.ro.

"Acordurile cu Ucraina şi Moldova presupun liberalizarea parţială a transportului rutier pentru transportatorii din aceste ţări. Acest lucru va permite Ucrainei să transfere mărfurile de export de pe rutele maritime - indisponibile în prezent din cauza blocării de către Rusia a porturilor ucrainene din Marea Neagră. Blocarea acestor porturi a afectat negativ şi Moldova, care a pierdut rutele de transport prin Ucraina pentru propriile exporturi şi a cărei economie a fost puternic afectată de războiul din Ucraina. Propunerea noastră va oferi o soluţie imediată pentru economiile acestor două ţări", a declarat comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean.

Comisia propune o mai mare flexibilitate pentru transportul rutier de mărfuri, permiţând transportatorilor ucraineni, moldoveni şi din UE să tranziteze şi să opereze pe teritoriile celorlalţi. Propunerea include, de asemenea, clauze privind recunoaşterea permiselor de conducere ucrainene şi a certificatelor de competenţă profesională.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.