Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană stabilește acțiuni de digitalizare a sectorului energiei

Radu Pop
basilica.ro
panouri solare inginer constructii energie verde surse regenerabile

Pactul verde european și planul REPowerEU necesită o transformare profundă a sistemului energetic, care trebuie să devină mai interactiv și mai inteligent pentru a ajuta consumatorii să profite de beneficiile tranziției verzi, anunță Comisia Europeană, potrivit Mediafax.

Comisia a prezentat marți un plan de acțiune care evidențiază modul în care noile tehnologii pot contribui la îmbunătățirea utilizării eficiente a resurselor energetice, la facilitarea integrării surselor regenerabile de energie în rețeaua electrică și la reducerea costurilor pentru consumatorii și întreprinderile din UE din domeniul energiei.

„Comisia stabilește acțiuni menite să stimuleze schimbul de date, să promoveze investițiile în infrastructura digitală de energie electrică, să asigure beneficii pentru consumatori și să consolideze securitatea cibernetică. Având în vedere că centrele de date și apetitul tot mai mare pentru servicii online necesită din ce în ce mai multe resurse din sistemul nostru energetic, planul prezintă, în plus, modalități de decuplare a amprentei energetice a sectorului TIC de creșterea exponențială a datelor. Tranziția verde și cea digitală trebuie să meargă mână în mână.”, potrivit unui comunicat de presă.

„Pactul verde european și o Europă pregătită pentru era digitală sunt două priorități centrale ale actualei Comisii și merg mână în mână. Scopul este de a face sistemul nostru energetic mai eficient și mai pregătit pentru creșterea ponderii surselor regenerabile de energie. În acest scop, avem nevoie de soluții digitale mai inovatoare și de o rețea electrică mult mai inteligentă și mai interactivă decât cea din prezent. Planul de acțiune va contribui la deblocarea potențialului de digitalizare a sectorului energetic și a economisirilor importante de energie pe care el le poate oferi, în beneficiul tuturor consumatorilor”, spune Comisarul pentru energie, Kadri Simson

În unele domenii ale sectorului energiei, cum ar fi vehiculele electrice, instalațiile fotovoltaice și pompele de căldură, există deja tehnologii digitale și inteligente care au nevoie de sprijin pentru a se extinde.

În alte domenii, sistemul nostru energetic abia începe să profite de avantajele digitalizării. În lunile și anii următori, Comisia intenționează să ia diverse măsuri pentru a stimula serviciile energetice digitale, asigurând în același timp un sector TIC eficient din punct de vedere energetic, incluzând ajutarea consumatorilor să își sporească controlul asupra consumului lor de energie și asupra facturilor lor prin noi instrumente și servicii digitale, cu un cadru de guvernanță solid pentru un spațiu european comun al datelor privind energia, controlarea consumului de energie din sectorul TIC, inclusiv prin intermediul unui sistem de etichetare ecologică pentru centrele de date, al unei etichete energetice pentru computere, al unor măsuri de creștere a transparenței în ceea ce privește consumul de energie al serviciilor de telecomunicații și al unei etichete de eficiență energetică pentru lanțurile de blocuri,, precum și consolidarea securității cibernetice a rețelelor energetice prin noi acte legislative, inclusiv un cod de rețea pentru aspectele de securitate cibernetică ale fluxurilor transfrontaliere de energie electrică în temeiul Regulamentului UE privind energia electrică și al Recomandării Consiliului privind îmbunătățirea rezistenței infrastructurilor critice.

„Comisia va continua să ofere sprijin financiar pentru C&I și va stimula adoptarea tehnologiilor digitale în sectorul energiei prin intermediul programului Europa digitală, al programului LIFE, al fondurilor de coeziune și al unui program emblematic pentru digitalizarea energiei în cadrul programului Orizont Europa. În cooperare cu Coaliția digitală europeană verdeCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN•••, Comisia va continua să dezvolte instrumente și metodologii pentru a măsura impactul net asupra mediului și climei al tehnologiilor digitale generice în sectorul energetic”, se arată în finalul comunicatului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.