Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană va negocia cu Rusia repatrierea tezaurului României, după încheierea războiului din Ucraina

foto romaniatv
tezaurul romaniei tezaur romania rusia

Problema tezaurului național al României, confiscat de Rusia, a devenit o sarcină a Comisiei Europene, care va putea să negocieze cu Moscova repatrierea acestuia, atunci când "va veni momentul prielnic" pentru discuții.

Declarația a fost făcută de europarlamentarul Eugen Tomac, în cadrul unei emisiuni de la Protv. La dezbatere a participat și europarlamentarul Dacian Cioloș.

O rezoluție adoptată recent de Parlamentul European cere Rusiei să restituie integral tezaurul României, pe care și l-a însușit ilegal în Primul Război Mondial. Acesta include peste 91 de tone de aur, colecții regale de bijuterii și monede rare, dar și alte bunuri de patrimoniu.

Numeroase voci susțin însă că valoarea reală a tezaurului este mult mai mare decât se cunoaște în mod public. Asta deoarece aurul trimis în Rusia nu era sub formă de lingouri, ci consta în monede vechi, mult mai valoroase, după cum susține și fostul președinte Traian Băsescu.

Tezaurul României, subiect european

Adoptarea rezoluției în PE, cu o largă majoritate, înseamnă că problema tezaurului "nu mai este un subiect bilateral între România și Federația Rusă", ci devine "un subiect european și o sarcină a Comisiei Europene", explică europarlamentarii români.

Cu alte cuvinte, rezoluția dă puteri Comisiei Europene să negocieze repatrierea tezaurului, în numele României, atunci când condițiile o vor permite. Comisia a promis deja întreg sprijinul pentru a ne putea recupera tezaurul.

"Nu ne facem iluzii că vom recupera tezaurul în timpul regimului Putin", spune europarlamentarul Dacian Cioloș.

"Însă după ce se va încheia acest război (...), se vor crea premisele pentru reluarea discuțiilor. Rusia va veni la Bruxelles să ceară eliminarea sancțiunilor, și atunci este un moment extrem de prielnic pentru ca guvernul român să ceară Comisiei să condiționeze Federația Rusă de restituirea tezaurului nostru", explică Eugen Tomac, inițiatorul rezoluției.

Liderii ruși, afirmații dure la adresa României

Documentul adoptat în Parlamentul European a provocat reacții furibunde la Moscova. Dmitri Medvedev, fostul președinte al Rusiei și un apropiat al lui Vladimir Putin, i-a jignit pe români, afirmând că "nu sunt o națiune", că solicitarea este o "obrăznicie" și că toți europenii care o susțin sunt "niște idioți."

"Este un nou episod care demonstrează cât se poate de clar că Moscova întotdeauna ne-a privit cu un anumit dispreț. Să nu uităm că teza aceasta că "nu suntem un popor", au reușit să o implementeze prin cele mai nemiloase modalități în epoca sovietică, deznaționalizându-i pe românii de dincolo de Prut.

Vor încerca întotdeauna să folosească acest limbaj agresiv de dispreț, care n-ar trebui să ne mire. Evident că mă aștept să existe în continuare reacții de această natură, pentru că Rusia și acum 100 de ani, și acum 50 de ani, a avut aceeași abordare.", a declarat Tomac.

Rusia consideră în continuare că nu are nicio datorie față de România. Mai mult, susține că nici nu știe unde se află tezaurul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.