Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană vrea să măsoare progresele înregistrate cu privire la obiectivele în materie de mediu şi climă din Pactul verde

Agerpres.ro
comisia europeana

Comisia Europeană a prezentat, marţi, o listă de indicatori principali pentru monitorizarea progreselor înregistrate în direcţia îndeplinirii obiectivelor UE în materie de mediu şi climă până în 2030, precum şi viziunea pe termen lung pentru 2050, informează un comunicat de presă al executivului comunitar.

Politicile UE trebuie să asigure faptul că UE se înscrie din nou pe traiectoria către o viaţă şi o activitate economică desfăşurate în limitele planetei noastre. În acest sens, indicatorii reflectă progresele înregistrate în ceea ce priveşte bunăstarea de mediu, precum şi aspectele economice şi sociale. Ca atare, acestea ar putea deschide calea pentru măsurarea sănătăţii economiilor şi a societăţilor noastre pe baza bunăstării şi dincolo de cel mai cunoscut indicator economic, PIB-ul, potrivit Agerpres.ro.

"Politicile sunt la fel de bune ca punerea lor în aplicare. Aceşti indicatori principali ne vor ajuta să urmărim politicile convenite în cadrul Pactului verde european, prin clarificarea tendinţelor şi facilitarea unei discuţii în cunoştinţă de cauză între factorii de decizie cu privire la domeniile în care sunt necesare eforturi suplimentare", a declarat comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevicius.

Indicatorii principali urmează structura celui de Al 8-lea program de acţiune pentru mediu pe baza Pactului verde european şi includ primii 2-3 indicatori cei mai relevanţi din punctul de vedere al politicilor şi cei mai solizi din punct de vedere statistic pentru fiecare dintre obiectivele prioritare tematice până în 2030, acoperind atenuarea schimbărilor climatice, adaptarea la schimbările climatice, economia circulară, reducerea la zero a poluării şi biodiversitatea.

În plus, pe listă sunt înscrişi cinci indicatori pentru măsurarea progreselor înregistrate în ceea ce priveşte abordarea principalelor presiuni asupra mediului şi a climei. În conformitate cu obiectivele Pactului verde european, aceasta acoperă tranziţia de care avem nevoie în anii următori către sisteme durabile pentru energie, industrie, mobilitate şi alimente.

În plus, setul principal include indicatori pentru monitorizarea progreselor înregistrate către principalele condiţii favorizante, acoperind finanţarea durabilă, principiul "poluatorul plăteşte" şi eliminarea treptată a subvenţiilor care dăunează mediului.

Ultimul capitol al cadrului de monitorizare include indicatori sistemici care urmăresc să surprindă progresele înregistrate în direcţia celor trei dimensiuni ale bunăstării de mediu, pentru a acoperi, de asemenea, aspectele economice şi sociale dincolo de protecţia naturii.

Începând cu 2023, Comisia va prezenta anual un raport privind progresele înregistrate, pe baza bilanţului realizat de Agenţia Europeană de Mediu, cu ajutorul indicatorilor principali selectaţi. Acest raport va facilita un schimb anual între Comisie, statele membre şi Parlamentul European, care va avea loc în conformitate cu cel de Al 8-lea Program de acţiune pentru mediu. În plus, Comisia va efectua două evaluări aprofundate pe durata programului - o evaluare la jumătatea perioadei în 2024 şi o evaluare finală în 2029.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.