Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia pentru Afaceri Externe: Nu putem permite transformarea Kabulului într-un nou Saigon

GettyImages
SUA doliu

Parlamentari americani au cerut marţi ca retragerea trupelor din Afganistan să includă miile de aliaţi afgani care se tem că vor deveni victime ale răzbunării din partea talibanilor după retragerea militarilor SUA, informează AFP.

"Nu putem permite transformarea Kabulului într-un nou Saigon", a afirmat Mike McCaul, membru republican al Comisiei pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanţilor, cu referire la operaţiunile haotice de evacuare cu elicopterul după căderea capitalei Vietnamului de Sud în 1975, scrie Agerpres.ro.

Congresmanul a evocat un mesaj trimis de un soldat al forţelor speciale cu privire la un militar afgan integrat în unitatea sa. Acesta se teme că va fi ucis de talibani după ce retragerea americană se va încheia în septembrie. "Sunt îngrijorat că predicţia sa, multe predicţii, se vor realiza şi că aceşti oameni vor fi masacraţi de talibani", a explicat Mike McCaul.

El a evocat de asemenea posibilitatea ca aliaţii afgani care au făcut cerere de viză pentru SUA să fie trimişi într-o ţară terţă, precum Bahrain, Kuweit sau Emiratele Arabe Unite, în timpul examinării dosarului lor.

Emisarul american pentru Afganistan, Zalmay Khalilzad, a promis că Departamentul de Stat va furniza rapid vize solicitanţilor, însă fără a da de înţeles că lucrul cel mai rău este inevitabil. "Nu vrem să provocăm panică şi plecarea tuturor afganilor educaţi pregătindu-ne de ce este mai rău şi subminând moralul forţelor de securitate afgane", a spus el. "Trebuie să găsim un echilibru delicat", a explicat emisarul, adăugând că el personal crede că "predicţiile cu privire la o înfrângere rapidă a forţelor afgane (după retragerea trupelor americane) nu sunt adevărate".

Preşedintele american Joe Biden a ordonat ca cei 2.500 de soldaţi încă prezenţi în această ţară să fie retraşi până la 11 septembrie, când se vor marca 20 de ani de la atentatele care au provocat invazia americană în Afganistan.

Negocierile de pace între guvernul afgan şi insurgenţii talibani se află într-un punct mort, iar violenţele au escaladat recent în Afganistan.

Protejarea aliaţilor afgani ai armatei americane face obiectul unui consens în Congres.

Mike McCaul şi şeful democrat al comisiei, Gregory Meeks, i-au declarat recent secretarului de stat american Antony Blinken că SUA au "obligaţia morală" de a accelera procedurile de eliberare a vizelor.

În cadrul programului lansat în urmă cu peste zece ani, Washingtonul a acordat 26.500 de vize de imigrare pentru translatori, membri ai operaţiunilor speciale şi cei care şi-au asumat riscuri colaborând cu SUA.

Doar 16.000 de vize au fost eliberate şi 18.000 de cereri sunt în prezent analizate, ceea ce reprezintă o întârziere de doi ani, au subliniat cei doi parlamentari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.