DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Comisia pentru buget a Senatului, raport de admitere pe proiectul privind instituirea Autorității Vamale

comisia buget finante

Comisia pentru buget a Senatului a adoptat, marți, raport favorabil pe proiectul inițiat de Eugen Teodorovici prin care Autoritatea Vamală Română (AVR) va fi în subordinea Ministerului de Finanțe, anunță MEDIAFAX.

Citește și: FBI intervine direct în cazul Caracal! Doi agenți l-au ‘luat tare’ pe Gheorghe Dincă

Raportul favorabil a fost adoptat cu șase voturi "pentru" și două abțineri.

Proiectul urmărește să stabilească cadrul legal pentru acordarea mandatelor de reprezentare în instanță și în raport de instituția nou înființată, întrucât există premisele ca reprezentarea uneia dintre cele doua instituții să fie realizată de către cealaltă în anumite situații, conform expunerii de motive a inițiativei legislative.

„În subordinea Ministerului Finanțelor Publice se înființează Autoritatea Vamală Română, ca efect al reorganizării prin divizare parțială a Agenției Naționale de Administrare Fiscală, organ de specialitate al administrației publice centrale în domeniul vamal, instituție publică cu personalitate juridică, finanțată de la bugetul Ministerului Finanțelor Publice, denumită în continuare Autoritate”, prevede proiectul de lege inițiat de senatorul PSD Eugen Teodorovici.

Autoritatea Vamală Română îndeplinește rolul de organ fiscal central, în conformitate cu prevederile Codului de procedură fiscală.

Citește și: Dezvăluire scandaloasă. Copilul din România, închiriat unui neamț, pentru a fi abuzat sexual

Totodată, Autoritatea ar prelua de la ANAF și unitățile subordonate acesteia, activitatea, posturile și personalul structurilor vamale, respectiv Direcția Generală a Vămilor din cadrul aparatului propriu al Agenției, direcțiile regionale vamale și birourile vamale de interior și de frontieră din cadrul direcțiilor regionale ale finanțelor publice, potrivit sursei citate.

Potrivit unui amendament adoptat, marți, în Comisia de buget, Autoritatea Vamală Română ar urma să preia și câinii detectivi antrenați din structura ANAF.

Potrivit proiectului de lege, Autoritatea Vamală Română este condusă de un președinte, cu rang de secretar de stat, numit și eliberat din funcție prin deciziea primului-ministru, la propunerea ministrului Finanțelor Publice, ajutat de un vicepreședinte cu rang de subsecretar de stat, numit și eliberat din funcție prin decizia prim-ministru, la propunerea ministrului Finanțelor Publice.Președintele Autorității are calitatea de ordonator terțiar de credite și poate delega această calitate în condițiile stabilite de Legea 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare.

Citește și: SENZAȚIONAL! Legăturile președintelui Iohannis cu CARNAGIUL din Ialomița

Principalele obiective ale Autorității sunt:

- protejarea intereselor financiare ale României, ale Uniunii Europene și ale statelor membre ale acesteia,

- punerea în aplicare a politicii comerciale comune și a celorlalte politici ale Uniunii cu impact asupra comerțului

- protejarea României și a UE de comerțul inechitabil și ilegal și încurajarea activitătilor economice legitime,

- garantarea securității și siguranței României, a Uniunii Europene și a rezidenților acestora, protecția mediului, în cooperare strânsă cu alte autorităti, dacă este cazul și menținerea unui echilibru adecvat între controalele vamale și facilitarea comerțului legitim.

Proiectul a fost depus, în procedură de urgență, la Senat, decizională fiind Camera Deputaților.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.