Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia pentru serviciile de informaţii a Senatului SUA doreşte o discuţie cu uşile închise cu Assange

reuters
Julian Assange

WikiLeaks a anunţat miercuri că fondatorul său, Julian Assange, refugiat din 2012 la ambasada Ecuadorului la Londra, a primit o scrisoare din partea Comisiei pentru serviciile de informaţii a Senatului SUA în care conducerea acesteia îi solicită o discuţie cu uşile închise, în cadrul anchetei sale privind o eventuală ingerinţă rusă în campania prezidenţială americană din 2016, transmit AFP şi EFE, potrivit Agerpres.

Organizaţia a publicat pe contul său de Twitter o scrisoare din 1 august a comisiei, semnată de senatorul republican Richard Burr şi democratul Mark R.Warner, respectiv preşedintele şi vicepreşedintele forului menţionat, în care se precizează că locul şi momentul discuţiei ar urma să fie convenite de comun acord. 

Echipa juridică a WikiLeaks a indicat pe Twitter că "analizează propunerea"şi a specificat că întâlnirea va trebui să respecte standarde etice înalte. 

În iulie şi octombrie 2016, în momente cheie ale campaniei prezidenţiale americane, mii de mesaje ale unor responsabili ai Partidului Democrat au fost dezvăluite de WikiLeaks. Candidata înfrântă în alegeri, Hillary Clinton, a acuzat Rusia şi echipa lui Donald Trump că s-ar afla în spatele acestor dezvăluiri. 

După un prim val de puneri sub acuzare în februarie, ce a vizat 13 cetăţeni ruşi şi trei firme din această ţară, procurorul special Robert Mueller a inculpat, în iulie, 12 agenţi ai serviciilor de informaţii ruse pentru piraterie asupra calculatoarelor Partidului Democrat american înaintea scrutinului prezidenţial din SUA din noiembrie 2016.

Citește și: Estonia cere Alianței Nord-Atlantice să investigheze incidentul în care un avion NATO aflat într-o misiune de patrulare a lansat accidental o rachetă

Potrivit rechizitoriului, agenţii ar fi utilizat un site fals şi un cont al unui hacker pentru pentru a difuza documentele furate. Ei ar fi transferat totodată documente "unei alte organizaţii" nespecificate. 

Numărul doi din ministerul american al justiţiei, Rod Rosenstein, a afirmat că aceste operaţiuni de piraterie informatică nu au avut impact asupra rezultatului scrutinului şi ca dosarul de inculpare nu a demonstrat colaborarea intenţionată între americani şi agenţii ruşi, respingând acuzaţiile formulate la adresa echipei lui Donald Trump. 

Australianul Julien Assange, în vârstă de 46 de ani, s-a refugiat în iunie 2012 la ambasada Ecuadorului la Londra cu scopul de a evita extrădarea sa în Suedia, pentru a fi audiat în legătură cu acuzaţii referitoare la infracţiuni cu caracter sexual, acuzaţii pe care el le-a respins întotdeauna. 

Acuzaţiile au fost de atunci abandonate, dar Assange, dacă ar părăsi Ambasada Ecuadorului, ar fi arestat de către poliţia britanică pentru încălcarea condiţiilor privind eliberarea pe cauţiune. 

El crede că aceasta ar deschide calea pentru extrădarea în SUA din cauza publicării unei mari cantităţi de informaţii secrete diplomatice şi militare pe site-ul WikiLeaks.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.