Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisie ONU: Genocidul împotriva minorităţii yazidi continuă de trei ani în Irak

turcia irak granita

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) continuă de trei ani să comită genocid împotriva minorităţii yazidi din Irak iar comunitatea internaţională nu depune suficiente eforturi pentru a împiedica aceste atrocităţi, a afirmat joi o Comisie de anchetă a ONU pentru drepturile omului, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

'Genocidul continuă şi rămâne în mare parte fără răspuns, în pofida obligaţiei statelor de a preveni şi de a pedepsi aceste crime', a afirmat comisia ONU. 

Luptători ai Statului Islamic au ucis mii de bărbaţi capturaţi în timpul atacului asupra minorităţii yazidi, o sectă religioasă a cărei credinţă combină elemente ale mai multor religii vechi din Orientul Mijlociu. Statul Islamic consideră yazidi adoratori ai diavolului. 

Pe 3 august se împlinesc trei ani de la atacul asupra minorităţii yazidi de către jihadiştii Statului Islamic, în urma căruia mii de civili ai minorităţii religioase au fost ucişi, răniţi, răpiţi sau forţaţi să-şi părăsească casele în şi în jurul oraşului Sinjar din nordul Irakului, relatează waarmedia.com. 

În iunie 2014, mii de jihadişti SI au traversat graniţa siriană în Irak şi au preluat în scurt timp controlul asupra oraşului Mosul, al doilea ca mărime din Irak, în condiţiile în care armata irakiană şi-a abandonat rapid poziţiile şi a fugit de pe câmpul de luptă. Extremiştii au pătruns pe 3 august 2014 în oraşul irakian Sinjar. 

Yazidi consideră că acesta este cel de-al 74-lea masacru comis de-a lungul istoriei împotriva lor. Potrivit cifrelor actualizate oferite de guvernul regional al Kurdistanului (KRG), 360.000 de membri ai minorităţii yazidi şi-au părăsit casele din august 2014 şi un număr total de 1.293 de persoane au fost ucise. 

Din cei 6.417 de yazidi răpiţi, majoritatea fiind folosiţi ca sclavi sexuali, 1.102 de femei, 848 de fete şi 801 de băieţi au fost eliberaţi până acum de gruparea SI, în timp ce alte 1.597 femei şi 1.728 de bărbaţi rămân în mâinile extremiştilor. 

Potrivit unei comisii care documentează atrocităţile comise de SI, 68 de temple au fost distruse şi au fost descoperite 43 de gropi comune unde se aflau trupurile a sute de victime yazidi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.