Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisiile de specialitate din Camera Deputaților au decis desecretizarea protocoalelor SRI

Inquam Photos / Octav Ganea
plen parlament camera deputatilor

Comisiile juridică și de apărare ale Camerei Deputaților au adoptat raport favorabil cu amendamente la Legea pentru declasificarea deciziei CSAT 17/2005, una dintre prevederi fiind desecretizarea tuturor protocoalelor SRI cu instituțiile statului român. Votul, posibil în plenul de miercuri, conform Mediafax.

„Art 4. De la data intrării în vigoare a prezentei legi se desecreztizează toate protocoalele sau acordurile de colaborare şi cooperare încheiate între instituţiile statului român. Serviciul Romîn de Informaţii, Direcţia Naţională Anticorupţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizaţă şi Terorism, Consiliul Superior al Magistraturii şi Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casație si justiţiei”, prevede unul dintre amendamentele depuse de unul dintre inițiatorii proiectului de lege, deputatul PSD Mircea Drăghici.

Proiectul de lege, inițiat de președinții celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, pentru declasificarea hotărârii CSAT 17/2005 privind combaterea corupției a primit raportul de adoptare cu amendamente în ședința de marți. Au fost 25 de voturi pentru și 14 împotrivă. Inițiativa legislativă este posibil să fie votată în plenul de miercuri al Camerei Deputaților, for decizional în acest caz.

Printre amendamentele formulate marți de Mircea Drăghici și adoptate de comisiile de specialitate se numără și unul care prevede că nu răspund penal lucrătorii din SRI, precum și cei din toate instituțiile emitente care pun la dispoziția Comisiei de control SRI documente sau declarații care au ca temei Hotărârea nr.17/2005 a CSAT.

„Art. 6 - Lucrătorii din SRI precum și cei din toate instituțiile emitente, care pun la dispoziția Comisiei comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI documente și declarații care au ca temei Hotărârea nr.17/2005 a CSAT, nu răspund penal, disciplinar, administrativ sau financiar pentru acțiunile întreprinse în acest sens”, prevede amendamentul social-democratului.

O altă prevedere nou introdusă în proiectul de lege și adoptată de deputați stipulează că documentele centralizate la Comisia de control SRI pot fi consultate la cerere, respectiv pot fi eliberate copii.

„Art 3 - (1) Documentele prevăzute la art 1. sunt centralizate de Comisiei comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI și pot fi consultate de persoanele interesate la sediul acesteia. Acest drept se exercită la cerere și constă în studierea nemijlocită a documentelor și eliberarea de copii de pe acestea”, prevede amendamentul adoptat de comisiile juridică și pentru apărare ale Camerei Deputaților.

Pe 22 octombrie, Senatul a adoptat proiectul de lege pentru declasificarea hotărârii CSAT 17/2005 privind combaterea corupției, inițiat de președinții celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu și deputatul PSD Mircea Drăghici.

Proiectul de lege a fost depus pe 29 iunie, la Parlament și a fost înregistrat în procedură de urgență, Senatul votând în calitate de prim for sesizat, iar Camera Deputaților fiind decizională.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.