Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisiile juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au aprobat rapoartele de activitate CNSAS pe 2018, 2019 şi Consiliului Legislativ pe 2019

camera deputatilor plen

Comisiile juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, reunite marţi, au aprobat rapoartele privind activitatea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii pe anii 2018 şi 2019, precum şi raportul privind activitatea Consiliului Legislativ pe anul 2019.

Preşedintele CNSAS, Constantin Buchet, a precizat că, în 2019, 1.508 de petenţi au vizionat dosare, având loc 2.444 de şedinţe de vizionare, potrivit agerpres.ro.

"CNSAS este o instituţie a memoriei naţionale datorită faptului că tezaurizează arhiva nu numai a fostei Securităţi, dar şi a altor instituţii care au fost precursoare - Direcţia a II-a a Marelui Stat Major şi Serviciul Special de Informaţii. Cei doi mari piloni de activitate a CNSAS sunt definiţi de accesul la propriul dosar, care în sine este o politică publică spre cetăţean şi pe care Consiliul a încercat să o asigure. Am avut 1.508 de petenţi care au vizionat dosare de grup, individuale, alte dosare - aceşti petenţi se referă şi la urmaşii celor urmăriţi şi ai celor care au avut dosarul de Securitate întocmit de fosta poliţie politică, 2.444 de şedinţe de vizionare la sediul central şi de la depozitul de la Popeşti-Leordeni. (...) Vizitatorii site-ului nostru şi acest interes public pentru cercetare de arhivă a crescut. Au fost în număr de 60.000. O altă dimensiune tematică s-a concentrat pe procedura de deconspirare a fostei Securităţii", a afirmat Buchet.

Potrivit acestuia, în 2018, au fost aproape 1.277 de persoane care au solicitat accesul la propriul dosar şi au fost 3.000 de şedinţe de vizionare. El a menţionat şi cooperarea CNSAS cu Parchetele pe mai multe dosare, printre care dosarul procesului comunismului, dosarul Revoluţiei, dosarul evenimentelor de la Braşov.

Parlamentarii jurişti au dat vot favorabil şi pentru raportul Consiliului Legislativ pe 2019.

"Principalele domenii activitate pe care le-a avut în vedere Consiliul Legislativ au fost de avizare a actelor normative care au fost supuse controlului Consiliului, activitatea de republicare şi rectificare a actelor normative, activitate de armonizare a legislaţiei interne cu cea europeană, petiţii şi sesizări", a precizat preşedintele Consiliului Legislativ, Florin Iordache.

Rapoartele urmează să fie supuse votului plenului Parlamentului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.