Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisiile parlamentare reunite de buget, finanţe au aprobat bugetul Ministerului Cercetării pe 2023

facebook
Sebastian Burduja

Comisiile parlamentare reunite de buget, finanţe au aprobat, luni, cu 28 de voturi pentru şi şapte împotrivă, bugetul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID) pe 2023.

Bugetul MCID este în sumă de 9.126.641.000 lei, credite de angajament şi 3.192.203.000 credite bugetare - în creştere cu 69,85 % faţă de anul acesta.

Cheltuielile de personal sunt de 35.000.000 lei credite de angajament şi 35.000.000 lei credite bugetare - în creştere cu 15,24% faţă de 2022, potrivit Agerpres.

Totodată, cheltuielile pentru bunuri şi servicii sunt de 14.000.000 lei credite de angajament şi 14.000.000 lei credite bugetare, în creştere cu 116,82 % faţă de anul acesta.

Ministrul Cercetării, Sebastian Burduja, a susţinut că, într-un context fiscal bugetar, dar şi social complicat, Guvernul prioritizează investiţiile în productivitate mai mare - cercetare, inovare, digitalizare, comunicaţii.

"Avem capitolele cercetare-dezvoltare - 6,7 miliarde lei credite de angajament, 2,8 miliarde lei credite bugetare, pe comunicaţii - 2,3 miliarde lei credite de angajament şi 377 milioane lei credite bugetare. De asemenea, cheltuieli de administraţie din capitolul de cercetare reprezintă 1,5% din buget. Avem, totodată, programul - nucleu, finanţarea de bază a cercetării, vorbim de 3,1 miliarde lei, din care 755 milioane lei credite bugetare şi cu o contractare estimată pentru finalul acestui an, astfel încât să pornim anul viitor cu asigurarea finanţării de bază a cercetării şi fără lipsuri în ceea ce priveşte salarizarea cercetătorilor din sistemul naţional (...). Avem şi zona de contribuţii unde România a reuşit să-şi plătească datoriile la Agenţia Spaţială Europeană (...). Avem capitolul de comunicaţii unde vorbim de un buget de aproximativ 87 milioane de lei pentru Autoritatea pentru Digitalizarea României, precum şi Componenta 7 din PNRR pe transformarea digitală - 205 milioane lei", a punctat Burduja.

A fost admis un amendament care îşi propune să creeze un proiect-pilot finanţat cu 200.000 de lei, pentru a conecta la internet clădirile şcolilor din judeţul Ilfov, care nu au încă această facilitate, în condiţiile în care la nivel naţional sunt 29.980 de clădiri de şcoli, din care 3800 nu au internet.

Un alt amendament admis aparţine lui Sebastian Burduja, în calitate de deputat, privitor la campanii de promovare a rolului transformării digitale în societate, respectiv a platformei Ghişeu.ro.

"Lucrul acesta l-am făcut pentru că mi-am dat seama că sunt comune conectate la Ghişeu.ro, care au zero utilizatori, pentru că nu este suficient de cunoscută această platformă. Cu un buget relativ mic de promovare la nivel naţional, discutăm de 425.000 de lei, ne dorim să promovăm această facilitate pentru că degeaba o avem dacă nu se cunoaşte", a argumentat Burduja.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.