Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comitetul Antitortură cere statelor europene să limiteze detenţia preventivă

11mark
arest

Comitetul European pentru Prevenirea Torturii (CPT) cere celor 47 de state membre ale Consiliului Europei (CoE) să apeleze numai în ultimă instanţă la detenţia preventivă şi să le ofere persoanelor aflate în detenţie preventivă condiţii corespunzătoare, se arată într-un comunicat al CoE transmis joi, preluat de agerpres.

În cadrul unor vizite în mai multe ţări din Europa, experţii CPT au descoperit deseori că persoanele aflate în detenţie preventivă sunt închise în condiţii foarte proaste şi într-un regim necorespunzător.

Până aici a fost! Marea Britanie ÎNCHIDE liberul acces înainte de 8 iunie

În multe ţări europene, problema persistentă a suprapopulării închisorilor este cauzată în bună măsură de proporţia mare de persoane în detenţie preventivă din totalul celor aflaţi în închisori.

În raportul său anual publicat joi, CPT subliniază nevoia ca statele membre să asigure folosirea, pe cât posibil, de măsuri alternative la detenţia preventivă, cum ar fi suspendarea provizorie a detenţiei, cauţiunea, arestul la domiciliul, monitorizarea electronică, suspendarea paşapoartelor şi supervizarea judiciară.

În opinia CPT, aceste măsuri ar trebui luate în considerare inclusiv pentru cetăţenii străini, care sunt în mod frecvent ţinuţi în detenţie preventivă deoarece sunt consideraţi ca prezentând un risc mai mare de a fugi.

"CPT a identificat cu regularitate deficienţe grave în privinţa condiţiilor de detenţie preventivă în Europa. Cer statelor să garanteze că toate condiţiile de detenţie respectă standardele privind drepturile omului şi că detenţia preventivă se aplică numai dacă este absolut necesar, ceea ce poate contribui la reducerea suprapopulării închisorilor", a declarat secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, citat în comunicat.

Citeşte şi: Cum l-au făcut ruşii pe Donald Trump preşedinte al Statelor Unite

"Detenţia preventivă poate avea efecte psihologice grave - ratele de sinucidere în rândul persoanelor aflate în detenţie preventivă pot fi de câteva ori mai mari decât în rândul deţinuţilor cu condamnări definitive - şi alte consecinţe grave, cum ar fi distrugerea legăturilor de familie sau pierderea locului de muncă sau a locuinţei", a spus şi preşedintele CPT, Mykola Gnatovskyy.

În medie, circa 25% dintre toţi deţinuţii din statele membre ale Consiliului Europei nu au primit încă o sentinţă finală, conform datelor oficiale ale organizaţiei. În rândul cetăţenilor străini, proporţia este în mod semnificativ mai mare, de circa 40%.

În raport, CPT salută faptul că, în 2016, Austria, Finlanda, Monaco şi Suedia au permis publicarea automată a rapoartelor CPT, alăturându-se astfel Bulgariei, Luxemburgului, Republicii Moldova şi Ucrainei, care şi-au dat acordul pentru această practică anterior. Ca regulă, rapoartele CPT sunt publicate la cererea statelor membre vizate.

Consiliul Europei notează că, în 2018, CPT va desfăşura vizite periodice în Albania, Andorra, Cehia, Georgia, Ungaria, Norvegia, România şi Slovacia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.