Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comitetul Internaţional Olimpic l-a sancţionat pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko

jocuri olimpice

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) l-a suspendat luni pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko "de la toate evenimentele şi activităţile CIO, inclusiv Jocurile Olimpice" din cauza "discriminării politice" aplicate sportivilor din această ţară, informează AFP preluat de agerpres.

Organismul olimpic a început să fie îngrijorat la începutul lunii octombrie de multiplele sesizări venite din partea sportivilor din Belarus, care au declarat că sunt persecutaţi din cauza opiniilor lor politice şi a deschis o procedură oficială pe 25 noiembrie.

Comitetul executiv al CIO a conchis luni că "actuala conducere a Comitetului Naţional Olimpic din Belarus" (CNO), prezidată de şeful statului Aleksandr Lukaşenko,"nu a reuşit să protejeze în mod adecvat sportivii" de această "discriminare politică". Prin urmare, a exclus provizoriu "membrii aleşi în prezent ai Comitetului executiv al CNO" de la toate activităţile COI, "până la o nouă notificare sau până la alegerea unui nou Comitet executiv" în februarie 2021.

Principalele persoane sancţionate sunt: Aleksandr Lukaşenko "în calitatea sa de reprezentant legal al CNO", dar şi fiul său Viktor,"vicepreşedinte" al organismului olimpic naţional, precum şi Dmitri Baskov, care conduce Federaţia de hochei pe gheaţă.

CIO a suspendat, de asemenea, toate transferurile de fonduri către CNO, "cu excepţia plăţilor legate de pregătirea sportivilor" pentru Jocurile Olimpice de la Tokio şi Beijing (Jocurile Olimpice de iarnă din 2022) şi va plăti bursele olimpice direct sportivilor.

Totodată, CIO "va cere federaţiilor internaţionale să se asigure" că toţi sportivii "pot participa la probele de calificare pentru următoarele Jocuri Olimpice fără nicio discriminare politică".

La sfârşitul lunii septembrie, baschetbalista Yelena Leuchanka, în vârstă de 37 de ani, a fost condamnată la 15 zile de închisoare pentru participarea la protestele împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

Până la sfârşitul lunii august, peste 300 de sportivi de nivel înalt, inclusiv câţiva medaliaţi olimpici şi membri ai echipelor naţionale au denunţat într-o scrisoare deschisă măsluirea voturilor în alegerile prezidenţiale revendicate de actualul preşedinte, solicitând organizarea de noi alegeri. Semnatarii au cerut, de asemenea, încetarea violenţei poliţiştilor şi eliberarea tuturor deţinuţilor politici. Ei au promis, de asemenea, că vor fi solidari dacă vreunul dintre ei va suferi represalii,"mergând până la un posibil refuz de a concura pentru echipa naţională".

Numeroase figuri ale opoziţiei din Belarus au fost arestate sau forţate să se exileze după scrutinul câştigat oficial de Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994, şi declanşarea mişcării de protest fără precedent care a cuprins întreaga ţară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.