Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Compania ADNOC încearcă să-și mărească capacitatea de rafinare printr-un parteneriat cu ENI și OMV

OMV

Compania petrolieră Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) vrea să încheie un parteneriat cu grupul italian ENI şi cel austriac OMV pentru a-şi extinde capacitatea de rafinare până la 1,5 milioane barili pe zi, a declarat marţi unul dintre directorii companiei, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

În prezent ADNOC are o capacitate totală de rafinare de 922.000 de barili pe zi (bpd), incluzând şi o rafinărie cu o capacitate de 85.000 de barili pe zi care este amplasată în apropiere de oraşul Abu Dhabi.

Societatea petrolieră de stat intenţionează să îşi dubleze capacitatea de rafinare şi să tripleze producţia de produse petrochimice până în 2025, în ideea de a se concentra mai mult pe expansiunea în sectorul downstream şi a capta noi pieţe de creştere.

În luna ianuarie a acestui an, ENI şi OMV au convenit să preia o participaţie comună în valoare de 5,8 miliarde dolari la divizia de rafinare a ADNOC şi să înfiinţeze o nouă societate de trading deţinută de cei trei parteneri. Parteneriatul cu ENI şi OMV este limitat la actualele afaceri de rafinare.

Citește și: Adevărul despre Dan Barna- Detalii neștiute au ieșit la iveală

"Suntem parteneri cu OMV şi ENI. Desigur dorinţa noastră este să extindem împreună o nouă rafinărie însă dacă nu ne vom putea pune de acord cu ei am putea să mergem singuri înainte", a spus Rizwan Khalil Sheikh, vicepreşedinte responsabil pentru strategia în domeniul Downstream la ADNOC. Acesta a subliniat că în cadrul strategiei de extindere a capacităţilor de rafinare, ADNOC intenţionează să închidă o rafinărie amplasată în apropiere de oraşul Abu Dhabi. "Toate rafinăriile noastre sunt la Ruwais dar avem şi o rafinărie care este în apropiere de oraşul Abu Dhabi. Din cauza proximităţii de zonele urbane intenţionăm să închidem această rafinărie. Însă în pofida acestei închideri, capacitatea noastră de rafinare va ajunge la 1,5 milioane bpd", a spus Rizwan Khalil Sheikh, la un forum pe energie organizat la New Delhi.

OMV, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 9,9985%, iar 18,35% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.