Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Compania germană de petrol și gaze Wintershall Dea plănuiește să se retragă complet din Rusia. Cum motivează mișcarea

Inquam Photos / George Calin
depozite gaze

Wintershall Dea iese din Rusia, deoarece operațiunile nu sunt "sustenabile", declarând că continuarea activității în Rusia "nu este sustenabilă" și că agresiunea Rusiei asupra Ucrainei este incompatibilă cu valorile companiei, scrie offshore-energy.biz.

Consiliul de Supraveghere a aprobat o decizie de principiu a Consiliului de Administrație de a ieși din Rusia și, în consecință, Wintershall Dea a declarat că intenționează să iasă complet din Rusia într-o manieră ordonată.

Firma germană a ajuns la concluzia că nu mai îndeplinește criteriile prevăzute de IFRS pentru a deține controlul sau o influență semnificativă asupra întreprinderilor sale comune din Rusia, astfel că a deconsolidat toate participațiile sale din Rusia în trimestrul al patrulea.

Până la finalizarea ieșirii, participațiile rusești vor fi contabilizate ca active financiare evaluate la valoarea justă în conformitate cu IFRS 9.

"Wintershall Dea își va încheia activitățile din Rusia. Continuarea activității în Rusia nu este sustenabilă. Războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina este incompatibil cu valorile noastre și a distrus cooperarea dintre Rusia și Europa", a declarat directorul general al Wintershall Dea, Mario Mehren.

"În ultimele luni, limitările impuse de guvernul rus asupra operațiunilor companiilor occidentale în această țară și interferențele externe în operațiunile noastre de asociere în participație, au făcut imposibil pentru Wintershall Dea să opereze în Rusia ca înainte și au dus la o expropriere economică a asocierilor în participație în Rusia."

În urma deconsolidării, Wintershall Dea nu va mai raporta indicatorii de performanță financiari sau operaționali, inclusiv producția și rezervele, ale întreprinderilor comune din Rusia în situațiile financiare ale grupului său, cu excepția modificărilor valorii juste a activelor financiare.

Potrivit companiei, valoarea justă a societăților mixte rusești este afectată în mod semnificativ de intervenția externă în modelele de afaceri, și anume, printre altele, decretul prezidențial rusesc și decizia Guvernului rus din decembrie, care reduc retroactiv prețurile la care societățile mixte pot vinde hidrocarburile produse către compania rusă de gaze Gazprom.

În consecință, Wintershall Dea se așteaptă să înregistreze o pierdere fără numerar din deconsolidarea întreprinderilor comune care, împreună cu alte deprecieri legate de Rusia, în special în ceea ce privește participațiile sale în Nord Stream AG și WIGA Transport Beteiligungs, se ridică la un total de aproximativ 5,3 miliarde de euro.

De la începutul războiului din Ucraina, Wintershall Dea și-a ajustat cadrul financiar și a exclus operațiunile din Rusia din perimetrul său de planificare.

"După ce și-a construit o flexibilitate semnificativă pe parcursul anului 2022, compania va lua măsuri în conformitate cu politica sa financiară pentru a menține un bilanț puternic, în concordanță cu angajamentul său de rating de calitate investițională și, în paralel, pentru a crește în mod profitabil și a-și diversifica afacerile în afara Rusiei", a declarat compania.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.