DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Compania Rompetrol Rafinare înregistrează o îmbunătăţire a profitului

Rompetrol

Pierderea netă a companiei Rompetrol Rafinare s-a redus la 14,73 milioane de dolari în primul trimestru al anului, de la 87,78 milioane de dolari raportată în perioada similară din 2020, iar cifra de afaceri brută a depăşit un miliard de dolari, pe fondul unei creşteri uşoare a vânzărilor, potrivit rezultatelor financiare date luni publicităţii, informează Agerpres.

Potrivit unui comunicat, Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, a reuşit, în primele trei luni ale anului, o îmbunătăţire semnificativă a indicatorilor financiari, faţă de cei consemnaţi în perioada similară din 2020 - începutul pandemiei de COVID-19 în România şi pe plan internaţional. În continuare, rezultate companiei sunt influenţate de volatilitatea din mediul de piaţă şi de efectele cauzate de pandemia COVID-19.

"Am trecut peste un an foarte dificil, din toate punctele de vedere, în care am avut o presiune fără precedent în piaţa de profil. Cu toate acestea, am reuşit finalizarea cu succes a reviziei generale a rafinăriei Petromidia, care ne asigură, în prezent, funcţionarea la nivel optim, dar şi posiblitatea de a ne adapta producţia la cererea în creştere de produse petroliere. Împreună cu diviziile de retail ale Grupului din România, Republica Moldova, Bulgaria şi Georgia continuăm să fim un pilon de stabilitate în asigurarea de produse petroliere de calitate, dar şi sprijin în lupta împotriva pandemiei", a declarat Felix Crudu Tesloveanu, director general al Rompetrol Rafinare.

Astfel, compania a atins, în T1 2021, o cifră de afaceri brută de peste un miliard de dolari, cu 8% deasupra nivelului din T1 2020, datorită unei creşteri uşoare a vânzărilor, rezultate care au fost susţinute şi de majorarea marjei brute de rafinare, de la 29,1 dolari/tonă în primele trei luni din 2020, la 34 dolari/tonă în primele trei luni din acest an.

De asemenea, profitul operaţional (EBITDA) a ajuns, de la o valoare negativă de aproximativ 15,5 milioane de dolari în T1 2020, la un nivel pozitiv de aproape 30 de milioane de dolari, în T1 2021. În acelaşi timp, pierderea netă s-a contractat, de la peste 87 de milioane dolari în primele trei luni ale anului precedent, la sub 15 milioane dolari în primele trei luni din 2021.

Cu toate acestea, mediul global din industria de oil&gas rămâne unul volatil, cu un prim trimestru al anului influenţat de creşterea preţului ţiţeiului la un nivel record pentru ultimele 13 luni. Totodată, la începutul lunii martie, OPEC+ a decis să nu mărească producţia, deoarece aşteaptă o recuperare solidă a cererii, chiar dacă începerea campaniilor de vaccinare anti-COVID a întărit perspectivele economice, spune compania.

În ciuda condiţiilor de piaţă nefavorabile, valoarea totală a exporturilor realizate de Rompetrol Rafinare în perioada ianuarie-martie 2021 s-a ridicat la 245 de milioane de dolari, în creştere cu 16% comparativ cu perioada ianuarie-martie 2020. Peste 40% (în creştere cu 4% faţă de perioada precedentă) din carburanţii obţinuţi au fost livraţi la export, atât către companii ale Grupului (Rompetrol Moldova, Rompetrol Bulgaria, Rompetrol Georgia), cât şi către alţi parteneri tradiţionali din regiunea Europei Centrale şi de Est (Turcia, Serbia sau Grecia).

Rompetrol Rafinare a continuat să fie un contribuabil important la bugetul de stat al României, plătind peste 378 milioane dolari în trimestrul 1 al lui 2021.

Pe segmentul de rafinare, în trimestrul I al lui 2021, rafinăria Petromidia a procesat un total de 1,26 milioane de tone de materii prime, nivel asemănător celui din aceeaşi perioadă a anului trecut. De asemenea, gradul de utilizare a capacităţii de rafinare s-a ridicat la 84%, mai mare cu peste 10% faţă de perioadă similară a anului 2020. Această creştere este corelată cu funcţionarea continuă a rafinăriei faţă de anul trecut, când a avut loc revizia generală în Petromidia, dar şi datorită creşterii marjei de rafinare şi a necesarului de produse petroliere, după criza cauzată de pandemia COVID-19.

Rezultatele financiare ale segmentului de rafinare au arătat o evoluţie pozitivă, comparativ cu primul trimestru al anului trecut. Cifra de afaceri brută a fost de aproape 840 de milioane de dolari, iar pierderea netă a fost de puţin peste 12,5 milioane de dolari, de peste 5 ori mai mică faţă de cea din T1 2020.

În T1 2021, cea mai mare rafinărie din România a obţinut performanţe operaţionale bune la randamentul produselor albe (85,51% wt), disponibilitate mecanică (97%), pierdere tehnologică (0,87% wt) şi la indicele de intensitate energetică (101,5%).

În ceea ce priveşte rafinăria Vega Ploieşti, cea mai longevivă unitate de producţie din ţară şi unic producător intern de bitum şi hexan, procesarea de materii prime şi semifabricate s-a ridicat la 69 kt. Rafinăria prahoveană a obţinut indici operaţionali buni la capitolele pierdere tehnologică (0,66%), consum energetic (3,00 GJ/t) şi disponibilitate mecanică (98,7%).

Rafinăria din Ploieşti se află în sinergie perfectă cu rafinăria Petromidia Năvodari - cea mai mare din România şi una dintre cele mai moderne din regiunea Mării Negre. Astfel, Petromidia îi asigură integral rafinăriei din Ploieşti materiile prime/semifabricate necesare obţinerii de produse speciale cu o valoare adăugată ridicată.

În T1 2021, divizia de petrochimie a Rompetrol Rafinare a reuşit să proceseze 37 kt de propilenă, cu 31% mai mult faţă de T1 2020, iar producţia totală de polimeri a fost de 28 kt.

Cifra de afaceri brută a segmentului de petrochimie a consemnat o creştere de aproximativ 34%, de la 34,8 milioane dolari în T1 2020, la 46,8 milioane dolari în T1 2021. De asemenea, profitul operaţional (EBITDA) a ajuns la aproape 3 milioane de dolari.

Şi în 2021, compania a continuat să producă sortul RMB30H, destinat, în special, obţinerii de material pentru filtrare, dar şi pentru alte aplicaţii în zona de produse medicale (măşti de protecţie, echipamente de unică folosinţă) sau zona industrială (filtre profesionale cu rată mare de absorbţie).

Instalaţia de Polietilenă de Joasă Densitate (LDPE) a segmentului de petrochimie funcţionează 100% cu etilenă din import, iar instalaţia de Polipropilenă (PP) funcţionează cu materie primă produsă şi livrată intern de către rafinăria Petromidia.

Segmentul de petrochimie este singurul producător de polipropilenă şi polietilene din România, reuşind constant să-şi majoreze cota de piaţă, inclusiv pe categoriile secundare de produse.

Cifra de afaceri brută consolidată pentru segmentul de distribuţie a înregistrat peste 676 milioane de dolari în trimestrul 1 al lui 2021, iar în ceea ce priveşte rezultatul operaţional (EBITDA) a fost atins un nivel de 20 de milioane dolari, cu aproape 16 milioane dolari peste nivelul atins în trimestrul 1 al anului 2020.

De asemenea, rezultatul net a trecut de la o pierdere de aproape 3 milioane de dolari în T1 2020, la un profit de aproximativ 2,6 milioane de dolari în T1 2021.

Rezultatele au fost susţinute de o creştere cu peste 5% a vânzărilor de carburanţi, de la 532 kt produse petroliere (benzine, motorine, GPL) în primul trimestru al anului trecut, la 560 kt în T1 2021. Evoluţia pozitivă s-a regăsit în ambele canale de distribuţie - retail şi en-gros, în retail majorarea fiind de 7%.

În primele trei luni ale anului, Rompetrol Downstream a continuat programul de extindere a reţelei de distribuţie carburanţi. Astfel, de la 988 de puncte de comercializare în T1 2020, compania a ajuns, la finalul lui martie 2021, la o reţea de 1.068 de puncte de comercializare (reţeaua de staţii proprii, staţii partener, staţii mobile: expres, baze interne de 9 şi 20 metri cubi).

Principalii acţionari ai Rompetrol Rafinare sunt KMG International (54,63% - direct şi indirect) şi statul român, prin Ministerul Energiei (44,7%).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.