Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Compania sârbă de petrol și gaze NIS produce hidrogen verde, albastru lângă rafinăria sa din nord-estul țârii

traficmedia.ro
hidrogen verde

Compania sârbă de petrol și gaze NIS a extins apelul public pentru proiectarea și dezvoltarea documentației tehnice pentru construcția unei fabrici de producere a hidrogenului în apropierea rafinăriei Elemir de lângă Zrenjanin. Odată cu producția de hidrogen verde și albastru, NIS s-ar alătura companiilor care văd tehnologia ca soluție pentru decarbonizarea industriei și a transporturilor, scrie balkangreenenergynews.com.

NIS caută un antreprenor pentru proiectarea și dezvoltarea documentației tehnice pentru construcția unei unități de producere a hidrogenului. Termenul limită de depunere a ofertelor a fost prelungit până pe 7 aprilie.

Uzina va fi situată în vecinătatea rafinăriei sale de gaze Elemir, a spus NIS.

Proiectul vizează decarbonizarea și producerea de hidrogen albastru și verde, se arată în documentația de licitație. Compania selectată va avea sarcina de a dezvolta proiectul pentru întreaga instalație și o linie de exploatare a hidrogenului la rafinărie, care se află lângă Zrenjanin, în regiunea Banat din nord-estul Serbiei, precum și pentru depozitare și echipamente. Se preconizează ca antreprenorul să efectueze și analize tehnice.

NIS începe tranziția la hidrogen albastru și verde

Hidrogenul verde este produs printr-un proces de electroliză prin scindarea moleculelor de apă în hidrogen și oxigen. Se numește hidrogen verde dacă instalația este alimentată cu energie electrică din surse regenerabile.

O centrală solară ar urma să fie construită la fața locului pentru a alimenta unitatea, potrivit NIS.

Hidrogenul albastru ar fi produs prin conversia aburului de metan. Tipul este obținut din gaze fosile, în timp ce tehnologia de captare și stocare a carbonului (CCS) este utilizată în proces, altfel se numește hidrogen gri.

Capacitatea de livrare a hidrogenului albastru trebuie să fie de cel puțin 275 de metri cubi pe oră, comparativ cu cel puțin 20 de metri cubi pentru hidrogenul verde.

Sistemul de producere a hidrogenului albastru ar trebui să fie conectat la sistemul de alimentare cu energie electrică existent și să profite la maximum de infrastructura existentă. NIS intenționează să vândă hidrogen sau să-l folosească ca sursă de energie pentru instalațiile și transportul său.

Producția de hidrogen în Serbia va începe în 2025

În 2025, Serbia ar trebui să înceapă să producă hidrogen verde, care este, de asemenea, o soluție pentru stocarea energiei în exces din centralele solare și parcurile eoliene.

Potrivit proiectului Strategiei pentru hidrogen a Republicii Serbia, lansarea producției este programată să aibă loc până în 2035 la centralele de energie regenerabilă cu o capacitate totală de aproximativ 100 MW – 80 MW de energie eoliană și 20 MW de energie solară. Scopul este de a produce 5.100 de tone de hidrogen anual. Ar trebui să furnizeze aproximativ 270 GWh de energie electrică, aproximativ 1% din totalul energiei electrice produse în Serbia.

Anul trecut, Serbia și Ungaria au semnat un memorandum de înțelegere pentru producția, depozitarea și transportul hidrogenului verde și proiecte comune.

Cooperare transfrontalieră pentru aprovizionarea cu hidrogen

În altă parte în sud-estul Europei, compania croată de petrol și gaze INA intenționează, de asemenea, să înceapă să producă hidrogen verde din energie solară la rafinăria sa de petrol din Rijeka.

Germania a anunțat că va participa la construcția a două conducte internaționale verzi de hidrogen. Unul, cu o lungime de 400 de kilometri, ar urma să fie instalat sub Marea Nordului.

Țara intenționează să se alăture proiectului H2Med, implementat de Portugalia, Spania și Franța, și să extindă conducta propusă până la granița sa. Ar transporta două milioane de tone de hidrogen verde anual de la Barcelona la Marsilia. Suma ar trebui să acopere 10% din consumul de hidrogen al Europei.

Luna trecută, Comisia Europeană a propus să permită ca hidrogenul produs folosind energia nucleară să fie considerat verde, ceea ce a stârnit controverse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.