Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Companiile biotehnologice combat teama de 'o apocalipsă a antibioticelor'

MedicHub
Antibiotice

Companiile din domeniul biotehnologiei doresc să combată teama de „o apocalipsă a antibioticelor”, în contextul în care piața oferă puține impulsuri pentru dezvoltarea unor noi antibiotice, iar rezistența microbilor la antibiotice este în creștere, relatează publicația Financial Times, potrivit Mediafax.

Jurnaliștii din domeniul științei primesc în general două păreri contradictorii în ceea ce privește creșterea pericolului generat de rezistența microbilor la antibiotice.

Pe de-o parte, există avertismente privind un viitor dezastru al antibioticelor, având în vedere că germenii și microbii dezvoltă o rezistență la medicamentele actuale, în timp ce problemele economice împiedică dezvoltarea unor antibiotice noi.

Pe de altă parte, studiile publicate de universități și companii din domeniul biotehnologiei din lume descriu progrese semnificative în cercetare.

Citește și: Economistul-șef FMI: Perspectivele economiei mondiale se înrăutăţesc

Însă, aceste două impresii contradictorii nu sunt, de fapt, contradictorii. Răspândirea super-bacteriilor rezistente la majoritatea medicamentelor determină activitatea de cercetare, susținută de guverne, instituții caritabile și financiare.

Fondatorul principal este Carb-X, o organizație non-profit globală a Universității din Boston. ONG-ul a investit peste 500 de milioane de dolari în perioada 2016-2021, pentru a avansa anumite proiecte în fazele incipiente ale studiilor clinice. Portofoliul Carb-X cuprinde 29 de proiecte din cnci țări, cu scopul de „a accelera dezvoltare a medicamentelor pentru a combate super-microbii”, conform lui Kevin Outterson, directorul executiv a Carb-X.

Problema este că industria farmaceutică beneficiază de puține stimulente financiare pentru a transpune proiectele în etapa studiilor clinice, care devin mult prea costisitoare pentru companiile mici.

Acest eșec al pieței are mai multe cauze, printre care prețul foarte mic al antibioticelor existente, faptul că acestea sunt luate doar pentru o perioadă scurtă de timp și păstrarea antibioticelor eficiente doar pentru cazuri extreme, din cauza fricii de supradoză.

Problema a fost cercetată de mai multe autorități competente, printre care reprezentanți ai Guvernului britanic, care consideră că evoluția industriei farmaceutice ar trebui susținută mai mult din bani publici. Anul acesta, guvernul britanic a anunțat că Serviciul Național de Sănătate va testa „un model stil-subscripție”, care plătește companiile farmaceutice înainte, pentru acces la antibiotice, bazat pe gradul acestora de utilizabilitate.

Acest lucru ar urma să garanteze un venit de pe urma antibioticelor dezvoltate cu succes, chiar dacă este ținut în rezervă. Deși detaliile acestei scheme-pilot sunt neclare, persoanele implicate în industria farmaceutică au apreciat inițiativa.

„Noi, cei din Marea Britanie, ar trebui să fim mândri că am făcut primul pas, dar pentru fixarea problemelor de piață este nevoie de o acțiune globală”, a declarat Mike Ferguson, profesor de medicină la Universitatea din Dundee.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.