Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Companiile din România SCAPĂ: țara noastră nu este afectată de impozitul anunțat de G7 (ANALIZĂ)

zf.ro
datoerie externa grafic economie

Miniştrii de Finanţe ai ţărilor G7 au ajuns la un acord privind taxarea multinaţionalelor. Aceştia au stabilit un impozit minim la nivel mondial pentru companii de 15%. Analiștii economici explică ce impact va avea decizia în România, arată Mediafax.

„Asistăm astăzi la un acord istoric G7 privind reforma globală a impozitului pe profit. Acesta este un salt uriaş înainte”, a declarat Charles Michel, preşedintele Comisiei Europene.

Taxarea în România a profiturilor făcute de multinaţionalele cu filiale la noi în ţară este un subiect în jurul căruia se învârt Guvernele de mulţi ani. Decizia luată sâmbătă, la Londra, de miniştrii de Finanţe din G7, ar putea să dea un impuls şi la Bucureşti.

Citește și: FOTO | Cimitir evreiesc din Ploieşti, vandalizat. Deputatul minorităţii evreieşti: 'Ura și prostia, în cele mai mizerabile și absurde forme'

Analistul economic Adrian Codirlaşu nu consideră că decizia G7 va impacta lucrurile în România, cel puţin nu în viitorul apropiat.

„Acum taxa la care s-a agreat este 15% ca şi taxă minimă. În România este deja 16%, deci impactul în cadrul României va fi foarte mic. Practic, pentru România, din perspectiva taxelor, nu se schimbă nimic. Poate primi ceva venituri suplimentare în cazul în care Comisia Europeană vine cu reglementări”, spune el.

Emilian Duca, analist economic, consideră că este greu de estimat orizontul de timp în care se va produce schimbarea pe care G7 doreşte să o aducă la impozitarea companiilor.

„Pentru bugetele statelor în dezvoltare, deci pentru majoritatea statelor, un astfel de impozit va însemna o gură de oxigen, pentru că reprezintă practic o sursă suplimentară la venit”, explică analistul economic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.