Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Companiile europene din CEO Alliance subliniază importanţa colaborării trans-industriale pentru combaterea schimbărilor climatice

www.bugetul.ro
firme, afaceri

Francesco Starace, CEO al Enel, şi alţi directori executivi din 11 companii europene colaborează pentru decarbonizarea economiei şi a societăţii, investiţii de peste 100 de miliarde de euro fiind incluse în planurile de decarbonizare ale membrilor CEO Alliance, potrivit unui comunicat remis vineri AGERPRES.

"Uniunea Europeană se angajează să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050, ceea ce este în conformitate cu strategiile de decarbonizare ale companiilor din CEO Alliance. Toţi membrii susţin obiectivele Acordului de la Paris pentru 2050, Acordului Verde al UE şi ambiţia de a creşte obiectivele UE legate de climă", se menţionează în comunicat, potrivit agerpres.ro.

Citește și: România a obţinut de la Uniunea Europeană un împrumut record!

Potrivit sursei ciatate, companiile reprezintă diferite industrii, generează venituri anuale combinate de 600 de miliarde de euro şi au 1,7 milioane de angajaţi. CEO Alliance îşi canalizează eforturile în vederea decarbonizării: conectează sectoare şi strategii, identifică potenţial de colaborare şi încurajează proiecte şi investiţii pentru o economie şi o societate durabile.

"Obiectivele climatice ale Uniunii Europene sunt fezabile. Industriile noastre nu blochează, ci mai degrabă favorizează tranziţia către o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon. Vedem potenţial de creştere pentru toate industriile pe termen lung. Dacă gestionăm cu succes această transformare istorică, rezultatul va fi o dezvoltare durabilă şi noi locuri de muncă. Împreună vom susţine toate eforturile pentru a ajunge la un consens social pentru sustenabilitate", a subliniat alianţa trans-industrială la întâlnirea de inaugurare de la Stuttgart.

Lansată joi, CEO Alliance devine o asociaţie care uneşte strategiile corporative, industriile şi societăţile pe drumul către o Europă neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon.

Citește și: Procurorii DIICOT, percheziții de amploare la o grupare specializată în trafic de persoane

"Toţi membrii cred că noile obiective climatice ale Comisiei Europene, care prevăd reduceri ale emisiilor de carbon cu 55% până în 2030, sunt realizabile. În ceea ce priveşte industria, membrii CEO Alliance s-au angajat deja să investească peste 100 de miliarde de euro în planurile de decarbonizare în următorii ani, pentru a contribui la atingerea acestor obiective", se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, fiecare membru şi-a definit propria strategie de abordare a decarbonizării, prin reducerea emisiilor de carbon în lanţurile valorice relevante şi prin oferirea de produse şi servicii durabile clienţilor. Pentru atingerea respectivelor obiective legate de CO2, fiecare membru şi fiecare sector depind de alţi membri şi sectoare, ceea ce necesită în special activităţi intersectoriale.

Totodată, potenţialul de colaborare al CEO Alliance a fost identificat în şase domenii: în sistemele energetice, generarea de energie regenerabilă trebuie extinsă rapid iar reţelele electrice trebuie modernizate. În ceea ce priveşte mobilitatea şi transportul, infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice trebuie mărită iar transportul de mărfuri cu emisii reduse de carbon, intensificat. Producţia cu impact zero - în special pentru componentele de generare a energiei din surse regenerabile - şi producţia durabilă a bateriilor sunt aspecte cheie în procesele de fabricaţie şi industriale.

Citește și: Ludovic Orban: ‘Primarii generali proveniți din PSD, au împiedicat realizarea marilor proiecte în capitală’

În ceea ce priveşte clădirile şi mediile urbane, accentul este pus pe birouri cu emisii zero şi pe o planificare urbană durabilă şi ecologică. Din punct de vedere al noilor modele de afaceri, accentul cade pe monitorizarea emisiilor de carbon folosind tehnologiile digitale din lanţul de aprovizionare. Domeniul finanţării durabile va oferi, de asemenea, noi oportunităţi.

Membrii sunt de acord că tranziţia către un viitor cu zero emisii de carbon trebuie să se bazeze pe un consens public larg. CEO Alliance este dispusă să contribuie la acest consens şi să stabilească un contract social, intensificând dialogul dintre părţile interesate din sectorul privat, sectorul public şi din societatea civilă. În acelaşi timp, membrii solicită liderilor politici să ofere sprijin politic şi stimulentele necesare. Şedinţa de inaugurare a început cu o discuţie cu Frans Timmermans, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene.

Potrivit comunicatului, CEO Alliance este convinsă că decarbonizarea ambiţioasă şi colaborarea intersectorială necesită cadre politice ambiţioase şi intersectoriale, de exemplu, stabilirea preţurilor carbonului la valoare minimă în sistemul de comercializare a cotelor de emisii al UE, o reformă a sistemului de impozitare a energiei şi creşterea cererii pentru soluţii digitale durabile şi inovatoare, prin scheme de reînnoire, achiziţii publice şi investiţii, printre altele.

CEO Alliance reprezintă membri din sectoare cheie ale industriei: ABB, AkzoNobel, Eon, Enel, Iberdrola, A.P. Moller Maersk, Philips, SAP, Scania, Schneider Electric, Siemens şi Volkswagen.

Enel este o companie energetică multinaţională, unul dintre liderii integraţi pe pieţele globale de electricitate, gaze naturale şi energii din surse regenerabile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.