Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Complete sau completuri? Academia Română tranşează dilema

academia romana

În ultimele luni, în special după scandalul completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în discursul public pare să fi apărut o dilemă: Care este pluralul corect al substantivului "complet" (de judecată)? În legislaţie apare atât varianta "complete", cât şi "completuri". Însuşi ministrul Justiţiei s-a declarat un susţinător al variantei "complete".

STIRIPESURSE.RO a solicitat Academiei Române, instituţia competentă în stabilirea normelor de ortografie obligatorii ale limbii române, să comunice varianta corectă de plural a substantivului "complet".

"Conform Dicționarului explicativ al limbii române, elaborat de Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan-Alexandru Rosetti“ al Academiei Române, ediția 1996, forma corectă este „completuri“, iar substantivul nu se folosește decât în sintagma „complet de judecată“. Altfel, cuvântul este, ca primă intrare de dicționar, adjectiv și adverb", precizează Academia Română, într-un răspuns pentru STIRIPESURSE.RO.

În vechea formă a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară exista doar varianta "complete". În noua formă a legii, intrată în vigoare în octombrie 2018, există atât varianta "complete" (de 19 ori), cât şi completuri (de 16 ori).

CITEȘTE ȘI: Adevărul despre diabet: Un medic specialist distruge miturile despre această afecţiune .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.