Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Complexul Energetic Oltenia îi roagă pe protestatari să oprească greva: Paguba depășește 15 milioane de lei pe zi

romanialibera.ro
complexul energetic oltenia

Conducerea Complexului Energetic Oltenia face apel către salariații protestatari, spunând că preţul pe care compania trebuie să îl plătească pentru compensarea energiei nelivrate este la un nivel foarte ridicat, iar paguba poate depăși 15 milioane de lei pe zi, potrivit mediafax.

Citește și: Mare atenție, șoferi! Care sunt tarifele rovinietei din 2019

După ce Tribunalul Gorj a admis, miercuri, cererea de încetare a grevei minerilor depusă de patronat, dar pe care o parte dintre angajați nu doresc să o recunoască, reprezentanții CEO au anunțat care sunt consecinţele participării salariaților la această acțiune.

„Conform prevederilor Legii nr. 62/2011 a dialogului social, riscurile/consecinţele participării la o grevă nelegală sunt: sanctiune disciplinară, inclusiv prin concediere, răspunderea pentru prejudiciul produs angajatorului, prin solicitarea de despăgubiri nu numai de la organizatorii grevei, dar și de la simplii participanți la aceasta, sancțiuni contravenționale sau penale, în cazuri grave, când greva este continuată prin violenţă, când salariaţii recurg la blocarea drumurilor. Precizam că, în această perioadă, preţul pe piaţa de echilibrare pe care trebuie să îl plătească C.E. Oltenia pentru compensarea energiei nelivrate este la un nivel deosebit de ridicat. În aceste condiţii, paguba adusă societăţii pentru nefuncţionarea grupurilor energetice, ca urmare a nerespectării hotărarii instanţei de judecată, poate depăşi zilnic suma de circa 15 milioane de lei”, arată reprezentanții CEO, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului citat, pagubele pe care CEO le va înregistra în instalaţiile termocentralelor ca urmare a nepornirii si, respectiv, neasigurarii aburului tehnologic pentru grupurile repornite din stare rece, vor fi adiționate la cele reprezentând cantităţile nelivrate de energie electrică.

„Conducerea CE Oltenia transmite catre salariatii protestatari un apel la înțelegere, resposabilitate si raționament”, se mai arată în comunicat.

După ce marți, instanța a respins solicitarea Complexului Energetic Oltenia de suspendare a grevei declanşate vineri la mai multe cariere din cadrul companiei, miercuri o altă acțiune a administrației companiei, privind încetarea protestului, a fost admisă.

În urma acestei decizii, care nu este definitivă, salariații Cariere Roșiuța au anunțat că nu vor renunța la protest.

„Noi continuăm greva. Suntem tot în grevă. Pe noi nu ne-a anunțat nimeni în sala de apel despre această decizie. Așteptăm ședința de la Guvern. Ei își apără pe ale lor, noi le apărăm pe ale noastre. Noi cerem majorări de o mie de lei”, a declarat, un angajat de la Roșiuța.

Și la Cariera Lupoaia continuă protestele.

„La Cariera Lupoaia nu se lucrează. Acțiunea CEO, în instanță, este o acțiune agresivă, din punctul meu de vedere. Nu au găsit soluții să rezolve această problemă în atâtea zile și soluții au avut. Cred că bani erau în CEO. Puteau să găsească soluții. Unde s-au dus banii, ce au făcut nu știu, dar minerii nu se poate să lucreze cu acest salariu. Se protestează și la Roșia, nu a încetat greva”, a declarat, Nicu Bunoaica, liderul Sindicatului Solidaritatea 2013.

Miercuri dimineață, administrația CEO a anunțat, după o noapte de negocieri cu sindicatele, că s-ar fi ajuns la o înțelegere, prin majorarea salariilor cu cel mult 700 de lei și acordarea voucherelor de vacanță.

Sorin Boza, managerul Complexului Energetic Oltenia, a declarat, că s-au făcut anumite propuneri de administrație, în noaptea de marți spre miercuri, către angajaţii CEO, astfel încât activitatea oprită vineri să fie reluată cât mai repede.

Complexul Energetic Oltenia are 13.300 de angajaţi şi a fost înfiinţat în 2012 prin fuziunea complexurilor energetice Turceni, Craiova şi Rovinari cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia Târgu-Jiu. Obiectul de activitate al CEO este producerea energiei electrice și termice pe bază de lignit, extracția și prepararea lignitului.

Compania are 11 grupuri energetice, care cumulează o capacitate instalată de 3.240 MW şi este controlată de stat, prin Ministerul Energiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.