Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Compozitorul Ciprian Porumbescu, comemorat la Schitul Vovidenia al Mănăstirii Neamț

Vovidenia Ovedenia

Schitul Vovidenia al Mănăstirii Neamț și-a serbat duminică hramul. Din program a făcut parte și comemorarea compozitorului Ciprian Porumbescu și evocarea laturii religioase a operei sale.

Sărbătoarea a început sâmbătă seara cu slujba Vecerniei și Litiei oficiată de Arhimandritul Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț. Cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele profesor Ioan Mihoc. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de absolvenți și studenți ai Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași, conform basilica.ro.

A fost lansat noul compact-disc Bucură-te Împărăteasă Maică, înregistrat în biserica schitului de corul Vovideniei, cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Teofan.

Corul este format din clerici, profesori, soliști ai Operei Naționale din Iași și ai Filarmonicii ieșene, absolvenți și studenți ai Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” și ai Conservatorului „George Enescu” din Iași.

Noul CD cuprinde patru axioane compuse de Ciprian Porumbescu, înregistrate în premieră națională, alături de alte cântări și versuri din lirica românească închinate Maicii Domnului.

Părintele Gabriel Năstase de la catedra de Muzică bisericească a Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” a prezentat compact-discul, evidențiind latura religioasă a operei compozitorului Ciprian Porumbescu.

Momentul s-a încheiat cu interpretarea câtorva cântări din noul album de către corala Vovideniei, condusă de Arhidiaconul Ciprian Rusu, slujitor la Catedrala Mitropolitană din Iași.

Duminică, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul a oficiat Sfânta Liturghie la schit.

În predica sa, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul a făcut istoricul sărbătorii Intrării Maicii Domnului în Biserică și a explicat în ce fel aceasta ne pregătește pentru sărbătoarea Nașterii Domnului:

„Prin sărbătoarea Vovideniei sau a Intrării în Biserică a Maicii Domnului, Biserica ne pune la inimă ca sa înnoim în noi gândul de recunoștință și dragoste către Maica Domnului dar și gândul de nădejde că Dumnezeu lucrează în istorie, chiar și atunci când nu înțelegem, în clipe de criză, chiar și atunci când vedem în jurul nostru suferință, dezbinare, boală și moarte”, a spus episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

„Maica Domnului este Eva cea nouă, care restaurează greșeala Evei celei dintâi; Sfânta Fecioară este femeia care aduce neamul omenesc întru ascultare față de Dumnezeu”, a mai spus ierarhul.

La finalul slujbei, egumenul Schitului Vovidenia, părintele arhimandrit Mihail Daniliuc, a mulțumit Părintelui Mitropolit Teofan, Părintelui Episcop-vicar Nichifor Botășăneanul, starețului Mănăstirii Neamț, primarului comunei Vânători-Neamț, clericilor și credincioșilor participanți la sărbătoare.

Hramul s-a încheiat cu slujba Parastasului pentru ctitori, pentru foștii egumenii și pentru compozitorul Ciprian Porumbescu.

Schitul Vovidenia are o vechime de aproximativ trei secole. A fost ctitorit de Episcopul Ioanichie al Romanului. Un ctitor important a fost și domnitorul Constantin Racoviţă al Moldovei. La Vovidenia își petrecea verile familia scriitorului Mihail Sadoveanu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.