Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comunicare de criză vs. fușereală în PSD și Ministerul de Interne

Inquam Photos / George Calin
carmen dan pg

Conform unei definiții a comunicării de criză pe care am mai folosit-o în această publicație, comunicarea de criză trebuie să conțină cinci tipuri de propoziții:

Admiterea faptelor și a responsabilității. Primul lucru pe care trebuie să îl faci ca să convingi oamenii să nu se mai enerveze este să nu îi mai sfidezi cu dezvinovățiri ne-credibile. Admiterea faptelor reale este o modalitate eficientă de a atrage atenția asupra ce ai de spus mai departe.

Scuzele. Aici este evident, sper.

Explicarea motivelorpentru care s-a ajuns la eroare. Asta este necesar ca să arăți că, știind ce ai greșit, poți corecta mai departe.

Promisiunea că asemenea fapte nu se vor mai întâmpla.

Pentru a întări credibilitatea, se poate arăta mai departe ce decizii de pedeapsă sau schimbare de procedură au fost/vor fi luate.

Să ne uităm puțin la aplicarea acestora în cazul polițistului pedofil. În primul rând publicarea numelui celui vinovat a întârziat nepermis de mult. Înțeleg că s-a făcut un test ADN "pentru siguranță". Dar (1) un cetățean de rând nu ar fi trezit atâta precauție și (2) Poliția putea cel puțin să anunțe că are un suspect dar continuă cercetările până la definitivarea testelor. Așa a fost creată impresia că Poliția caută să se acopere. Și nici nu cred că, sub un asemenea scandal, s-a încercat o acoperire. Pur și simplu nimeni nu a vrut să fie primul care să iasă în față cu informația.

Pe urmă, nimeni nu știu să își fi cerut scuze.

Apoi, s-a evitat o explicație. Nici nu era mare lucru de explicat. Se cam știe deja că testele psihologice sunt slabe și, oricum, orice ar fi, nu vor prinde niciodată toți pedofilii.

Nu este clar dacă există un angajament ferm pentru viitor sau nu...

... mai ales că măsurile propuse de Carmen Dan și apoi infirmate de Mihai Tudose sunt limitate și, se pare, mai degrabă politice decât logice.

Să vedem cum ar arăta un discurs decent scris. Acesta nu copiază didactic chema de mai sus dar atinge punctele, evitând să insiste acolo unde nu există încă răspunsuri

Bună seara. După cum știți deja, atacatorul celor doi copi a fost descoperit și este un polițist de la Circulația Rutieră. Aș dori în numele Poliției Române și al întregului Minister de interne să îmi exprim regretul cel mai profund pentru cele întâmplate. În Poliție și în Minister există oameni extraordinari, care își sacrifică timpul, sănătatea și familia pentru binele public. Dar iată că se pot strecura și asemenea oameni lipsiți de milă și scrupule. Suntem, în aceste momente, alături cu gândul de întreaga familie grea lovită.

În 48 de ore vom constitui o Comisie care va investiga situația și ne va spune ce trebuie să schimbăm pentru ca asemenea lucruri să nu se mai întâmple. Această comisie va avea două linii principale de preocupare. Ea va investiga traseul profesional al suspectului pentru a vedea dacă nu cumva s-ar fi putut lua măsuri din timp dar va analiza și dacă (și cum) trebuie schimbate testele psihologice pe care le dau polițiștii. Știu că, adeseori, comisiile mai mult îngroapă decât rezolvă. Dar, în acest caz, mă voi ocupa personal ca lucrările să se desfășoare cu eficiență și celeritate.

Până la finalizarea lucrărilor comisiei am decis suspendarea/ trimiterea în concediu a următorilor...

Polițiștii sunt și ei oameni și nu vom fi niciodată perfecți. Dar doresc să vă asigur că în următoarele luni vom face tot ce este posibil pentru ca asemenea lucruri să nu mai pună o pată pe obrazul nostru.

Mulțumesc, aștept întrebări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.