Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CoNaCo a primit aviz favorabil în Comisia economică a Senatului

La dezbaterea publică dedicată "Guvernanței economice europene și reformei Uniunii Economice și Monetare", care a avut loc pe data de 10 martie la Parlamentul României, am punctat principalele realitățile și provocările economice europene și românești:

1. UE este cea mai mare economie din lume, cu cea mai mare contribuție, de 23%, la PIB-ul global și cu sub 8% din populația lumii. Populația UE este mai mică de 2,5 ori decât a Chinei sau a Indiei și mai mare cu 40% decât a SUA. Avem, așadar, acces la o piață de consum mare și o resursă umană înalt calificată.

2. Competitivitatea economică a UE este cu o treime mai mică decât a SUA și acesta rămâne cuvântul cheie al performanței în nivelul de trai. Marea provocare europeană este mult mai dură la români.

3. România contribuie cu 1% la PIB-ul UE, cu 4% la populația UE și este pe ultimele două locuri în UE ca nivel al competitivității. Contribuția României la PIB-ul global este de 0,33% în prezent, nici mai mult, nici mai puțin decât în anul 1984. Adică, de trei decenii tot așa. România are așadar o economie mică care riscă să devină şi mai mică fără inovaţie, fără tehnologie, fără infrastructură, fără educaţie, fără sănătate, pe scurt fără competitivitate.
Proiectul de lege pentru crearea Consiliului Național pentru Competitivitate (CoNaCo) în România, pe care l-am inițiat, a primit avizul favorabil al comisiei economice a Senatului în această săptămână și intră la votul final.
Proiectul de lege este susținut de parlamentari din toate partidele politice și semnat de peste 100 de deputați și senatori. Această inovație instituțională are 18 angajaţi – experţi de elită, cu capacitate analitică, comparativă şi prospectivă care trebuie să identifice cele mai scurte şi mai eficiente metode de creştere a nivelului de trai al românilor. În propunerea de lege, CoNaCo este independent politic şi face recomandări executivului şi Parlamentului. Înfiinţarea autorităţilor naţionale pentru competitivitate este, de altfel, unul dintre punctele introduse în planul de acțiune al raportului celor 5 preşedinţi ai UE, din vara anului 2015.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.