Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Concert de promenadă cu muzică militară dedicat Zilei Armatei Române

MApN

Divizia 2 Infanterie "Getica" organizează în data de 21 octombrie un concert de promenadă cu muzică militară în Parcul Crâng din municipiul Buzău, cu ocazia sărbătoririi Zilei Armatei Române, potrivit Agerpers.

Concertul se va desfăşura în două sesiuni, repertoriul fiind compus din marşuri, valsuri şi piese folclorice româneşti.

"Sâmbătă, 21 octombrie, Divizia 2 Infanterie 'Getica' organizează un concert de promenadă susţinut de muzica reprezentativă a marii unităţi, dedicat sărbătoririi Zilei Armatei României. Buzoienii vor putea asista, în Parcul Crâng, în chioşcul secular al muzicii militare, în intervalele orare 10,30-11,30 şi 17,00-18,00, la concertul de promenadă, în care va fi abordat un repertoriu diversificat (marşuri, polci, valsuri, jazz, muzică internaţională, folclor autentic)", informează Divizia 2 Infanterie "Getica".

Ziua Armatei Române este marcată, în fiecare an, la data de 25 octombrie.

"Devenită simbol al tuturor bătăliilor şi eroilor neamului românesc, data de 25 Octombrie a rămas întipărită în sufletele românilor ca ziua în care ţara îşi sărbătoreşte Armata şi pe cei care au fost sau sunt în slujba ei. Din 1830, anul înfiinţării Armatei române moderne, până în 1951, în tradiţia românească nu a existat o zi dedicată exclusiv sărbătoririi acestei instituţii. Aflată în centrul atenţiei publice, mai ales după Războiul de Independenţă din 1877-1878, armata a participat anual la manifestările prilejuite de Ziua Înălţării Domnului, devenită, după Primul Război Mondial, Ziua Eroilor, şi la cele din Ziua Naţională a Regatului Românei (10 Mai).

În 1958, prin Ordin al ministrului forţelor armate, s-a revenit la tradiţiile unităţilor şi marilor unităţi cărora li s-a permis să-şi sărbătorească sau să comemoreze principalele momente din toată perioada existenţei lor. În anul următor retragerii armatei sovietice din România, prin Decretul nr. 381 din 01.10.1959, Ziua Forţelor Armate a fost mutată pe data de 25 Octombrie.

În Decret nu se face nicio referire explicită la motivul acestei decizii. La vremea respectivă, ea a reprezentat un act de curaj. Motivul principal al deciziei de schimbare a Zilei Armatei trebuie căutat în faptele de arme ale Armatei României şi în rezultatul acestora: reîntregirea graniţei de Vest a României şi anularea, de facto, a prevederilor Dictatului de la Viena.

Acesta a fost singurul obiectiv strategic naţional, realizat efectiv de Armata Română pe câmpul de luptă, recunoscut juridic în art. 2 al Tratatului de pace dintre România şi Puterile Aliate şi Asociate, încheiat la 10 februarie 1947", a transmis Divizia 2 Infanterie "Getica".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.