Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Concert de remodelare sonoră şi două expoziţii la galeria Celula de Artă din Bucureşti, organizate în martie

news.ro
expoziție

Galeria neconvenţională Celula de Artă continuă şi în luna martie să aducă lucrări şi demonstraţii de artă menite să facă trecătorii să se oprească în faţa spaţiului - acvariu din B-dul Carol, nr. 53, şi să interacţioneze direct şi liber cu perspectiva artiştilor. Privitorii vor avea parte de un performance susţinut de multi-instrumentistul autodidact Cătălin Lungu şi vor putea vedea lucrările artistelor Maria Buciu şi Andreea Toma, informează News.ro.

Pe 6 martie, de la ora 19.00, va avea loc Celula Session #5, un mini-concert din seria de performance-uri iniţiate de Celula de Artă în care muzicianul Cătălin Lungu, după o lungă călătorie interioară asistată de muzici de pretutindeni, va cânta pentru prima data după mult timp în faţa publicului, folosindu-se de chitară, trompetă preparată, loop-uri şi efecte.

Performance-ul va consta într-o redescoperire a sunetului cu aceleaşi dispozitive, instrumente şi mijloace care l-au ajutat pe artist să cunoască atât plafonarea dar şi noul în muzică iar momentul muzical îşi propune să emuleze o parte din camera în care Cătălin scrie muzica sau experimentează jucăuş, iubitor, curios sau haotic cu sunetul.

Evenimentul va fi transmis live pe pagina de Facebook Celula de Artă.

Documentare a spaţiilor şi a emoţiilor pe care le imprimă în lucrarea “Înăuntru”

Poate fi primitor un spaţiu din care nu se poate ieşi? Exişti dacă nu te vede nimeni? Supravieţuieşti dacă îţi ţii respiraţia? Ai un apartament, la ce-ţi mai trebuie sicriu? Dacă într-o cameră mai încap 100 ca tine, de ce eşti tu singurul? Iar dacă această cameră mai are şi tavanul înalt, o să zbori sau o să zumzăi?

Deşi titlul expoziţiei promite o atmosferă intimă, confesională, aici, interioritatea este captivă, lipsită de gen şi persoană. Maria s-a folosit de proporţii - sau mai degrabă de disproporţii - pentru a explora relaţiile de forţă dintre spaţiu şi ocupant. Neajutorare, frică, abandon, fatalism, amnezie, haos - acestea sunt câteva dintre temele şi emoţiile ce răzbat din lucrările ei şi pe care ne va fi destul de uşor să le (re)trăim, la rândul nostru, ca supravieţuitori ai pandemiei şi ai distanţării sociale.

Peisajele şi interioarele ilustrate de ea dezvăluie creaturi închise în ample spaţii muzeale, reduse la o existenţă stingheră, oarecum microscopică. Iar dacă scopul încarcerării este amuzamentul sau instruirea publicului, ironia face ca martorii să fie inexistenţi, astfel încât spectacolul demnităţii furate este întru totul gratuit şi cu atât mai dezolant."Înăuntru" te poate trimite cu gândul la o invitaţie. Şi poate că este - una care nu va fi onorată nicicând, pentru că nu există supravieţuitori.

Citește și: Experții OMS anunță că UN SFERT din populația lumii va avea probleme cu auzul în următorii ani

Maria Buciu este absolventă a liceului de artă “Nicolae Tonitza” şi a Şcolii de artă Bucureşti - secţia pictură şi profesează ca arhitect în Bucureşti. Lucrarea “Înăuntru” poate fi văzută la Celula de Artă între 15 - 29 martie.

Lucrarea ”Pharmakon” de Andreea Toma face parte din proiectul ”Mass Media”, ce îşi propune să demonstreze că mijloacele de comunicare în masă propagă strategii “culturale” distructive, care împing la un consum de informaţie neselectiv.

"Zilnic sau periodic apelăm la pastile pentru a calma, trata sau a preveni anumite afecţiuni. Azi un somnifer, mâine un analgezic, poimâine un antitusiv şi descoperi astfel că nu mai poţi trăi fără ele. Am observat şi că majoritatea reclamelor TV sunt la medicamente şi că au o frecvenţă de-a dreptul abuzivă. Informaţia precară care însoţeşte diverse reclame poate influenţa un om neavizat, care nu consultă surse de specialitate şi le foloseşte după ureche, aşteptând efectele", povesteşte Andreea.

"Pharmakon, în greacă, înseamnă deopotrivă medicament dar şi otravă, elixir sau maleficiu. Eu îmi doresc să scot în evidenţă abuzul de medicamente, mai ales că anumite clase de medicamente creează o dependenţă psihică, ce poate fi definită ca o boală cronică care afectează creierul şi funcţiile de memorie, aşa că am realizat această lucrare din pastile farmaceutice înglobate în răşină epoxidică".

ATOMA (Andreea Toma) este un artist vizual, graphic designer şi muralist din Bucureşti, absolventă a Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, secţia pictură, şi membru fondator al galeriei Celula de Arta. Cercetarea sa artistică se concentrează pe spaţiul contemporan, abordând teme ce ţin de manipularea la nivel de masă, prin intermediul mass-media şi al reţelelor de socializare.

Instalaţia poate fi văzută în spaţiul expoziţional din B-dul Carol nr. 53 între 29 martie - 11 aprilie.

Organizatorii precizează că niciuna dintre expoziţii nu va avea vernisaj cu public şi pot fi văzute la Celula de Artă la orice oră.

Celula de artă este reprezentată de un spaţiu cu deschidere stradală, ce îşi propune să permită lucrărilor să evadeze din spaţiul clasic al galeriei pentru a interacţiona cu un public nou, care nu obişnuieşte să participe la vernisaje şi astfel, pentru ca nu mai există o barieră fizică şi temporală între obiectul de artă şi privitor, se crează un dialog liber, direct şi nonconformist.

Galeria vine în sprijinul creaţiei contemporane în ariile tematice ale artelor vizuale şi încurajează dezvoltarea de noi forme de expresie artistică accesibilă la orice oră pentru publicul stradal. Cu o prezenţă de aproximativ 4 ani (2017-2021) pe scena artei din Bucureşti, Celula de Arta a susţinut aproape 70 evenimente (expoziţii, performance-uri, live-uri) şi a influenţat modul de percepţie în ceea ce priveşte expunerea obiectelor sau actelor artistice în faţa publicului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.