Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Concesie imensă' față de Arabia Saudită? Decizia șocantă luată de SUA în cazul deschis de logodnica lui Jamal Khashoggi

Jamal Khashoggi

Administraţia Biden a stabilit că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, ar trebui să beneficieze de imunitate în cazul deschis împotriva sa de logodnica jurnalistului de la Washington Post Jamal Khashoggi, despre care administraţia a afirmat că a fost ucis la ordinele prinţului, relatează CNN.

Avocaţii Departamentului de Justiţie au făcut o cerere în instanţă, la solicitarea Departamentului de Stat, întrucât bin Salman a devenit recent prim-ministru al Arabiei Saudite şi ca urmare se încadrează în categoriile cu imunitate, ca un şef de guvern străin, se arată în solicitare. Aceasta a fost înregistrată joi seara, chiar înainte de termenul limită al instanţei pentru ca Departamentul de Justiţie să îşi prezinte punctul de vedere în privinţa imunităţii şi alte argumente aduse de prinţ pentru respingerea procesului.

”Mohammed bin Salman, primul ministru al Regatului Arabiei Saudite, este şeful în funcţie al guvernului şi ca urmare este imun pentru acest proces”, scrie în cerere, în care crima este numită ”odioasă”.

Decizia ar urma să provoace reacţii furioase. Casa Albă a sperat ca vizita din iulie a preşedintelui Joe Biden în Arabia Saudită să restabilească relaţia zbuciumată dintre SUA şi Arabia Saudită, dar de atunci relaţii au continuat să se strice.

Relaţia este reevaluată, a afirmat Casa Albă, în urma unei reduceri a producţiei de petrol făcute de OPEC+, condus de saudiţi, pe care administraţia a considerat-o un afront direct. Membrii Congresului, deja înfuriaţi de reducerea petrolului şi cerând o reevaluare, vor fi probabil şi mai enervaţi dacă prinţului i se acordă imunitate.

Hatice Cengiz, logodnica lui Khashoggi, şi organizaţia de drepturile omului pe care defunctul jurnalist a înfiinţat-o, SAWn, cu sediul la Washington, au deschis iniţial procesul împotriva lui bin Salman şi altor 28 de persoane în octombrie 2020, la Curtea Federală Districtuală din Washington, DC. Ei susţin că echipa de asasini ”l-a răpit, legat, drogat, torturat şi asasinat” pe Khashoggi la Consulatul saudit din Istanbul şi apoi i-a dezmembrat trupul. Rămăşiţele sale nu au fost găsite niciodată.

Directorul executiv al DAWN, Sarah Leah Whitson, a numit cererea de imunitate ”un rezultat şocant” şi o ”concesie imensă” faţă de Arabia Saudită.

”Este mai mult decât ironic că preşedintele Biden a oferit o asigurare de a scăpa de pedeapsă pentru Mohammed bin Salman, ceea ce este exact opusul a ceea ce a promis să facă pentru a-i face răspunzători pe ucigaşii lui Jamal Khashoggi”, a declarat Whitson pentru CNN.

Un raport al comunităţii de spionaj a SUA privind uciderea lui Jamal Khashoggi, publicat în februarie 2021, când Biden a preluat mandatul, arăta că bin Salman a aprobat operaţikunea de a-l captura sau ucide pe jurnalist care s-a sfârşit prin omorârea şi dezmembrarea acestuia.

Bin Salman a negat acuzaţiiel şi a cerut imunitate pentru cercetări, susţinând că diferitele sale funcţii guvernamentale şi regale îi conferă imunitate şi îl plasează în afara jurisdicţiei instanţelor SUA.

Ca prinţ moştenitor, bin Salman nu avea dreptul la imunitate, care este acordată doar şefului statului, şefului guvernului şi ministrului de Externe, funcţii pe care bin Salman nu le deţinea.

Apoi, la doar câteva zile înainte ca administraţia Biden să decidă asupra imunităţii, bin Salman a fost promovat prim-ministru de către tatăl său, Regele Salman, care ar deţine funcţia în mod normal.

Aceasta a fost o ”strategie” pentru a-şi asigura aşa-numita imunitate de şef de stat, a afirmatr Whitson, după care Departamentul de Justiţie a cerut o amânare.

Departamentul de Stat nu era nevoit să stabilească imunitatea, dar a fost invitat de instanţă să facă acest lucru. Un purtător de cuvânt a afirmat că solicitarea ca lui bin Salman să I se acorde imunitate se bazează pe legile comune şi internaţionale, mai degrabă decât să fie o reflectare a legăturilor diplomatice actuale.

”Sugestia de imunitate nu reflectă o evaluare a cazului. Nu este vorba despre o politică mai largă sau despre starea relaţiilor”, a declarat un purtător de cuvânt al departamentului pentru CNN. ”A fost o doar o constatare legală”.

Ambasada saudită de la Washington, DC, nu a răspuns imediat solicitării de a comenta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.