Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Condamnarea angajatorilor pentru neplata stopajului la sursa e neconstitutionala

ccr

Curtea Constitutionala a admis, recent, ca neconstitutionala o prevedere din legislatia fiscala care stabilea pedeapsa cu inchisoarea de la un an la trei ani sau cu amenda pentru retinerea si nevirarea la buget a impozitelor sau contributiilor cu retinere la sursa. Dar cu angajatorii deja sanctionati cum ramane?

Codul de procedura fiscala prevede o serie de sanctiuni pentru nevirarea impozitului pe salarii, dar si a celorlalte obligatii fiscale supuse retinerii la sursa. Sanctiunile respective au la baza si prevederi ale Legii 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale. Astfel, articolul 6 al acestui act normativ stabileste urmatoarele: „Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la trei ani sau cu amenda retinerea si nevarsarea, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentand impozite sau contributii cu retinere la sursa”. De-alungul timpului, in baza acestei prevederi au fost amendati si, probabil, chiar condamnati la inchisoare numerosi contribuabili, dar aceasta stare de lucruri nu va mai continua.

Anomalie juridica anulata

Recent, Curtea Constitutionala a corectat aceasta anomalie juridica si a admis, recent, exceptia de neconstitutionalitate, constatand ca dispozitiile articolului 6 din Legea 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale sunt neconstitutionale. Curtea a constatat ca legea nu defineste notiunea de „impozite sau contributii cu retinere la sursa”, astfel ca norma care incrimineaza infractiunea de evaziune fiscala prevazuta de legea amintita nu intruneste conditiile de claritate, previzibilitate si accesibilitate, incalcand prevederile constitutionale. Dar cu contribuabilii deja amendati cum ramane?

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.