Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Condamnații recrutați de Grupul Wagner pentru a lupta în Ucraina, supuși la torturi: Li se taie degetele dacă folosesc telefonul mobil (ONG)

24 News Recorder
grupul Wagner Donbas

Condamnaților care serveau în Grupul Wagner li s-au tăiat degetele pentru infracțiuni precum folosirea telefoanelor și certurile cu superiorii, a relatat proiectul Gulagu.net, citând corespondența cu deținuții din prima linie, potrivit msn.com.

Deținuții ar fi fost amenințați să nu încerce să evadeze, altfel vor fi împușcați, și li s-a arătat o înregistrare video cu un deținut jupuit de viu ca avertisment. "Dacă fugi, te vom prinde... vei muri foarte încet", i s-a spus unui prizonier, potrivit cercetărilor publicației media rusă independentă The Insider.

Ofițerii paramilitari au executat prizonieri în unitățile lor, susține ONG-ul. "Într-o tabără de antrenament de lângă Luhansk, supraveghetorii Wagner au împușcat trei deținuți dintr-o colonie penală din regiunea Volgograd pentru că nu ar fi respectat cerințele și ar fi încălcat ordinele. Bărbații nu s-au antrenat 'așa cum ar fi trebuit'", a relatat Gulagu.net.

Grupul estimează că aproximativ 100 de prizonieri care servesc în unitățile Wagner au fost executați până în prezent și susține că trupurile sunt în mod obișnuit arse pentru a ascunde dovezile de tortură.

Multe infracțiuni sunt pedepsite prin violență, a declarat fondatorul Gulagu.net, Vlademir Osechkin. "Ei îi torturează pe oameni dacă refuză să lupte sau încearcă să ia legătura cu jurnaliștii și activiștii pentru drepturile omului", a declarat el. "Le pot fi tăiate degetele și chiar uciși pentru că refuză să urmeze ordinele".

Osechkin, un disident care a fost forțat să fugă din Rusia, a declarat că statul rus este responsabil pentru presupusele crime ale Grupului Wagner.

Kremlinul a negat de mult timp orice legătură cu grupul, care operează în întreaga lume și a fost acuzat de o serie de atrocități în țări precum Siria, Republica Centrafricană și Ucraina. Dar președintele Putin a schimbat discursul în timpul războiului din Ucraina și a acordat onoruri militare unor comandanți de rang înalt ai Wagner.

"Tortura este o metodă folosită de serviciile de securitate rusești pentru a-i ajuta să preia controlul asupra oamenilor", a declarat disidentul. "Serviciile speciale rusești controlează Wagner... acesta este sistemul inuman al lui Putin și este baza războiului și a dictaturii sale".

Osechkin spune că Gulagu.net primește informații de la surse din interiorul Wagner, dar are grijă să le protejeze identitatea, deoarece ar fi uciși dacă ar fi descoperiți.

Se crede că deținuții joacă un rol din ce în ce mai important în invazia Rusiei în Ucraina. Practica de a recruta din închisori a devenit cunoscută pe scară largă după ce o înregistrare video scursă a arătat că liderul Wagner, Evgheni Prigojin - cunoscut drept "bucătarul lui Putin" -, le oferea deținuților libertatea în schimbul unui termen de șase luni pe front.

Nicio infracțiune nu ar descalifica potențialii recruți, dar prizonierii condamnați pentru infracțiuni sexuale și de droguri ar necesita o verificare suplimentară, a declarat Prigozhin.

Aproximativ 20.000 de deținuți au fost deja recrutați, potrivit grupului pentru drepturile deținuților din Moscova, Russia Behind Bars, iar recrutările continuă. Aceștia au fost repartizați în unele dintre cele mai periculoase zone ale frontului și au suferit rate ridicate de uzură, potrivit ONG-ului.

Comandanții wagnerieni folosesc prizonierii pentru "atacuri sinucigașe" în ofensivele din jurul Donețkului, potrivit analistului militar rus, Ian Matveev.

Folosirea condamnaților ca soldați este ilegală din punct de vedere tehnic în conformitate cu legislația rusă. Dar senatorii au introdus o lege pentru a legaliza această practică.

Dar Wagner și Prigozhin ar putea avea probleme juridice în Marea Britanie, unde avocații au lansat o acțiune care vizează activele grupului în numele refugiaților ucraineni forțați să fugă din țara lor după invazia rusă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.