Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Condiția PNL pentru a vota proiectul de Cod silvic

plen parlament

PNL ar putea vota proiectul Codului silvic daca din text va fi eliminat articolul 20, altfel, liberalii vor vota împotriva proiectului initiat de PSD, a declarat deputata Lucia Varga, fost ministru al apelor si padurilor.

'Astazi am participat la sedinta de conducere a Partidului National Liberal pentru a discuta pozitia PNL în Parlament referitor la cererea de reexaminare trimisa de presedintele Iohannis pe Codul silvic. Pozitia PNL este ca vom solicita retrimiterea la comisii a cererii de reexaminare a Codului silvic si admiterea discutarii în parte a articolului 20 si eliminarea acestuia. (...) PNL este preocupat, în primul rând, de aprobarea unui Cod silvic care asigura functia de protectie a padurii. PNL ar putea vota Codul silvic initiat de PSD numai daca acest articol 20 va fi rediscutat în comisie si eliminat. Altfel, PNL va vota împotriva acestui Cod silvic', a declarat Lucia Varga într-o conferinta de presa, potrivit Agerpres.

Potrivit acesteia, articolul 20 trebuie eliminat, întrucât 'aprobarea unei legi care cuprinde un articol care permite taierea padurilor fara document tehnic, fara amenajament silvic, va avea ca efect atentat la siguranta cetatenilor si a comunitatilor'.

'Am sa va explic ce se întâmpla în fond. În România exista peste 200.000 de hectare de paduri situate în zone de stricta protectie, paduri situate în zonele lacurilor de acumulare, în jurul barajelor, în jurul zonelor de captare a alimentarilor cu apa, pe pante mai mari de 30%, zone în care prin amenajamentul silvic sunt interzise orice fel de taieri. Aceste paduri au rol de protectie în cazul viiturilor si taierea lor ar duce în cazul unor viituri la colmatarea cursurilor de apa, colmatarea zonelor de captare a alimentarilor cu apa, alunecari de teren, inundatii, care ar afecta în aval viata si siguranta cetatenilor', a subliniat Varga.

Ea a adaugat ca PNL considera în continuare ca 'prin aprobarea acestui Cod silvic nu se iau masuri în vederea reducerii taierilor ilegale'.

'În continuare vom avea personal corupt în silvicultura care nu poate fi eliminat din sistem, în continuare vom avea personal corupt care nu poate fi suspendat chiar daca se constata taieri ilegale, cel mult poate fi penalizat cu un avertisment sau cu o masura administrativa foarte putin eficienta. Noi ramânem în continuare consecventi si sustinem un Cod silvic identic cu cel pe care domnul Victor Ponta si 13 ministri ai Cabinetului Ponta II l-au semnat alaturi de mine pe vremea când eram ministru. Atunci am venit în fata Guvernului cu o propunere de Cod silvic cu patru obiective importante', a spus deputata PNL.

Lucia Varga a precizat ca primul obiectiv din propunerea sa de Cod silvic a fost 'lupta împotriva taierilor ilegale' prin 'eliminarea personalului corupt din silvicultura'.

Un alt obiectiv, a adaugat ea, viza, 'o vânzare a lemnului utilizând rational resursa si trecerea de la lemnul vândut estimat la lemnul vândut masurat'.

Fostul ministru al apelor si padurilor a mentionat ca alte prevederi ale proiectului sau vizau 'sprijin pentru proprietarii de paduri si sprijin pentru agentii economici din industria mobilei pentru a avea acces la resursa'.

'Si pentru a deveni din tara care-si exporta materia prima sub forma de bustean si cherestea tara care exporta produse finite cu valoare adaugata. Minciuna si ipocrizia domnului Ponta sunt evidente. A semnat în calitate de prim-ministru acest proiect de lege alaturi de mine, declarând la vremea respectiva ca a lucrat bine cu ministrul Lucia Varga, iar apoi, a depus un alt proiect de lege, în calitate de deputat de aceasta data, proiect de lege din care sunt eliminate toate aceste prevederi. Consider acest comportament al domnului Ponta drept imatur si lipsit de profesionalism si sustin în continuare ca acest Cod silvic nu prevede masuri eficiente de reducere a taierilor ilegale', a mai declarat Lucia Varga.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.