Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Condiţiile excepţionale în care credincioşii ortodocşi sărbătoresc Paştele pe fondul pandemiei

culinar.ro
oua de pasti

Peste 260 de milioane de creştini ortodocşi sărbătoresc duminică Paştele în condiţii excepţionale, autorităţile invitându-i, în general, să rămână acasă pentru a limita răspândirea noului coronavirus, notează AFP, citată de Agerpres.

Ortodocşii - aflaţi în principal în Europa de Est şi în fosta URSS - au parte în acest an de un Paşte în izolare, chiar dacă, în unele ţări, tradiţiile au trecut înaintea măsurilor de distanţare socială, într-o perioadă în care coronavirusul a făcut peste 160.000 de victime în întreaga lume şi a dus la plasarea în izolare a jumătate din umanitate.

În Belarus, preşedintele Alexander Lukashenko, care contestă activ gravitatea epidemiei, a fost la slujba de Paşte la o mânăstire din apropierea capitalei, chiar dacă mitropolitul Pavel, capul Bisericii Ortodoxe din Belarus, a recomandat credincioşilor să rămână acasă. "Nu-i aprob pe cei care au închis oamenilor drumul către biserică", a declarat Lukashenko, citat de agenţia de stat Belta.

Citeşte şi: S-au VĂITAT de pretinse descinderi violente ale poliţiei dar UN JUDECĂTOR i-a ARESTAT pe recalcitranţii de la Hunedoara

În Georgia, câteva sute de oameni s-au adunat la slujba de la miezul nopţii într-o catedrală din capitala Tbilisi. "Aş fi putut să stau acasă şi să privesc slujba la televizor, dar în această biserică găsesc o adevărată serenitate", a declarat Lamara Jvania, o credincioasă în vârstă de 58 de ani pentru AFP.

În Ucraina, Biserica Ortodoxă subordonată Patriarhiei Moscovei i-a încurajat pe credincioşi să se reunească de Paşte, chiar dacă foarte puţini au urmat acest îndemn la Kiev, după cum a constatat un jurnalist AFP. Această biserică a fost puternic afectată de epidemie, în contextul în care una dintre mănăstirile sale din capitala Ucrainei a devenit un focar de infectare, cu circa 140 de contaminări şi trei decese în rândul călugărilor.

Citește și: Streinu Cercel, avertisment în plină criză de COVID-19: 'Mă aștept ca în următoarele 5-10 zile să avem o problemă'

 


Foto: (c) SERGEY DOLZHENKO / EPA


 

În Rusia, patriarhul Kiril a oficiat slujba de Paşti în spatele uşilor închise în principala catedrală a capitalei, în timp ce preşedintele Vladimir Putin a sărbătorit Paştele într-o mică capelă din reşedinţa sa oficială. Multe lăcaşuri de cult au rămas deschise în zeci de regiuni ale Rusiei, care înregistrează până în prezent 42.853 de cazuri de COVID-19, dintre care 361 soldate cu decese.

În Turcia, Patriarhia Ecumenică de Constantinopol a ordonat ca slujbele să se desfăşoare fără public şi să fie difuzate pe internet. Aceeaşi lucru s-a întâmplat şi în Cipru, Grecia, Serbia, Macedonia de Nord şi Egipt.

Oraşul Vechi al Ierusalimului, de obicei aglomerat în perioada sărbătorilor de Paşti, a fost aproape pustiu în acest week-end din cauza măsurilor de izolare.

În Liban, unde trăiesc mai multe comunităţi ortodoxe, bisericile au fost închise şi străzile pustii. "Este pentru prima dată în viaţa mea când trăiesc o astfel de duminică de Paşte. Fără ceremonie religioasă, fără prânz în familie'', a povestit Afaf, un credincios în vârstă de 76 de ani, care locuieşte la nord de Beirut.


În România, bisericile au fost închise pentru credincioşi, însă voluntarii şi preoţii au mers din uşă în uşă pentru a oferi Lumina Sfântă şi Sfintele Paşti.

În Bulgaria, lăcaşurile de cult au fost deschise, dar aproape goale, iar credincioşii care s-au decis totuşi să meargă la biserică au trebuit să poarte măşti de protecţie şi să păstreze distanţa socială.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.