Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Conducerea Consiliului Naţional Secuiesc îi cere preşedintelui Iohannis să se delimiteze de declaraţiile lui Mihai Tudose referitoare la steagul secuiesc

news.ro
Mihai Tudose gesturi

Conducerea Consiliului Naţional Secuiesc (CNS) Sfântu Gheorghe a adresat miercuri o scrisoare deschisă preşedintelui României, Klaus Iohannis, prin care îi cere să se delimiteze de declaraţiile fostului premier Mihai Tudose referitoare la steagul secuiesc. "A trecut o săptămână de la ziua în care premierul României, Mihai Tudose, a ameninţat secuimea cu spânzurare pentru folosirea drapelului secuiesc. În aceste şapte zile, nici Dumneavoastră şi nicio instituţie a statului nu s-a delimitat de la afirmaţia incitatoare la ură naţională. Nici responsabilitatea Dumneavoastră, nici a altor instituţii ale statului nu sunt diminuate de demisia recentă a lui Mihai Tudose. Dumneavoastră, Domnule Preşedinte, aveţi un rol deosebit în menţinerea păcii sociale în România. Aveţi chiar şi obligaţia constituţională de mediere între autorităţi şi societate. Constatăm cu nemulţumire pasivitatea Dumneavoastră, dezinteresul faţă de menţinerea unui climat de normalitate între secui şi populaţia majoritară. (...) O atitudine a şefului statului este hotărâtoare în crearea atmosferei de pace şi stabilitate. Sperăm că veţi exprima o poziţie demnă de un democrat european. Vedem cu toţii că şirul crizelor politice nu înlocuieşte succesul de care românii ar avea nevoie în preajma Centenarului adunării de la Alba Iulia. Dumneavoastră aveţi un rol deosebit de a preveni ca aceste frustrări să se transforme în manifestări de ură naţională. Faptul că noi suntem devotaţi ideii de autonomie a Ţinutului Secuiesc, de simbolurile noastre, însemnează şi faptul că suntem alături de valorile democratice fundamentale ale României, de pacea socială şi de stabilitate", se arată în scrisoarea deschisă.

Liderul CNS Sfântu Gheorghe, Gazda Zoltan, a declarat pentru Agerpres că scrisoarea va fi trimisă joi preşedintelui Klaus Iohannis, Prefecturii Covasna, Guvernului şi Parlamentului României.

În cursul după-amiezii de miercuri, aproape 150 de persoane au participat la un miting organizat la Sfântu Gheorghe de către CNS, în semn de protest faţă de declaraţiile fostului premier Mihai Tudose.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.