DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Conf. dr. Nicolae Poiană: 'Aveți încredere în medicina științifică, în medici, în empatia lor, și feriți-vă de folclorul medical'

nicolae poiana

În urmă cu circa 30 de ani, endometrioza era o afecțiune pe care medicii ginecologi o descopereau întâmplător, în timpul unor intervenții dedicate unor alte afecțiuni. Însă în ultimii ani, auzim din ce în ce mai des vorbindu-se despre ea, în condițiile în care endometrioza este una dintre cele mai importante cauze de infertilitate. Nu este pur și simplu o problemă ce ține de o mai bună conștientizare sau depistare, explică Conf. Dr. Nicolae Poiană, Doctor în Științe medicale, Medic primar Obstetrică-Ginecologie și Chirurgie Oncologică în cadrul Spitalului Clinic Sanador.

Constat o creștere a fecvenței unor afecțiuni care erau descoperiri rarisime în urmă cu 30 de ani și mă refer aici la endometrioză. În urmă cu 30 de ani, endometrioza era o descoperire întâmplătoare, în timpul unei operații pentru o altă afecțiune. Un motiv este și faptul că nu aveam la acea vreme imagistica de acum. Vedeam endometrioza în practica medicală o dată pe lună, o dată la două luni. Acum mă confrunt chiar și cu două cazuri de endometrioză pe săptămână”, arată conf. dr. Poiană.

Ce este endometrioza? Evidențierea prezenței unui țesut similar ca structură și funcție cu  endometrul (mucoasa uterină) în afara cavității uterine definește această afecțiune care se numește endometrioză. Endometrul este țesutul care tapetează uterul. În această afecțiune, țesutul endometrial poate fi localizat la nivel genital (ovare, trompe uterine, ligamente uterine, col, vagin), extragenital (peritoneal, intestinal, vezical, cutanat) sau localizat la alte organe (plămân și chiar creier).

Endometrioza rămâne însă o afecțiune misterioasă. Ce anume determină această migrare a endometrului?

Medicii nu au un răspuns clar. „Este absolut îngrijorător fenomenul. Foarte mari progrese în găsirea cauzelor care produc apariția endometriozei, mecanismelor care guvernează apariția ei, nu s-au facut. Cu ocazia secvențierii genomului uman, despre cancerul de sân și cel de ovar s-au descoperit  niște gene răspunzătoare și caracterul ereditar este clar descris. În plus, în general s-a găsit legătura strictă între afecțiunile oncologice și genom. Au fost descrise genele oncogene, genele reglatoare, genele supresoare, genele acceleratoare ș.a.m.d. Există o genă care declanșează afecțiunea, însă acea genă este controlată de altele care ori o blochează, ori o deblochează, ori o accelerează. Este un complex genetic clar descris în oncogeneză. Când vine însă vorba de endometrioză, știința nu are încă răspunsuri concrete”, conchide conf. dr. Poiană.

În lipsa certitudinilor științifice, medicii lucrează în momentul de față cu teorii legate de modalitatea de apariție a endometriozei. Una dintre teorii – cea a menstruației retrograde – stipulează că endometrioza are drept cauză evacuarea parțială de sânge menstrual și fragmente de endometru prin trompele uterine către abdomen în locul căii normale prin colul uterin. Pe de altă parte, teoria metaplaziei susține că unele celule care au acest potențial, peritoneale, și care acoperă toate organele din abdomen, se transformă în celule - țesut cu aspect și funcție endometrială.

Specialiștii se pun însă de acord asupra unui lucru. ”S-au schimbat foarte multe lucruri în biologia organismului uman, intervin factori imunologici, factori de mediu, poate și factori genetici”. Toate aceste modificări și cumulul de factori ne afectează starea de sănătate în moduri pe care nu le înțelegem pe deplin.

Așa cum vedem o creștere a frecvenței endometriozei, constatăm și o translatare a unor patologii care existau și înainte, dar care erau caracteristice vârstei a treia către vârste mult mai tinere. Până în urma cu 10-15 ani nu am vazut cancer de col uterin sub 40 de ani, în general îl găseam în post menopauză. De 15 ani încoace văd cancer de col uterin la persoane din ce în ce mai tinere. Am avut pacientă cu carcinom – cancer de col uterin la 24-26 de ani. Este foarte adevărat că majoritatea formelor le diagnosticăm precoce și pe majoritatea le găsim în stadii precanceroase – majoritatea nu consideră carcinomul in situ ca fiind o stare oncologică. Aceasta este luată în considerare numai după ce carcinomul devine invaziv. Am văzut însă un cancer stadiul 3B la 27-28 de ani  și văd acum afecțiuni oncologice la vârste din ce în ce mai mici, inclusiv afecțiuni oncologice ale sânului”, arată dr. Nicolae Poiană.

Afirmația vine dintr-o experiență de peste 40 de ani de activitate în Obstetrică - Ginecologie și peste 9.000 de nașteri și 8.000 de intervenții chirugicale ginecologice. De asemenea, conf. dr. Nicolae Poiană are competențe și supraspecializări în colposcopie, laparoscopie, histeroscopie, ecografie obstetrică - ginecologie, fertilizare in vitro și abordează complet chirurgia ginecologică, de la tehnici endoscopice, la chirurgia oncologică ginecologică.

Deși știința nu are încă toate răspunsurile, specialiștii lucrează pentru asta. De aceea, mesajul conf. dr. Poiană pentru paciente este „să aveți încredere în medicina științifică, în medici, în empatia lor și în cunoștințele lor și să vă feriți de a cădea în capcana miturilor și a folclorului medical, a pseudo-științei.”


ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.