Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Conferinţă economică privind conflictul israeliano-palestinian în Bahrain, boicotată de către palestinieni

timesofisrael.com
protestatar Fasia Gaza

Administraţia americană a lui Donald Trump prezintă marţi şi miercuri, în Bahrain, partea economincă a planului său vizând să soluţioneze conflictul israeliano-palestinian - în absenţa palestinienilor, care consideră acest demers drept total inoportun fără o soluţie politică, relatează AFP potrivit news.ro.

Cel mai puţin ortodox dintre preşedinţii americani, fostul promotor imobiliar şi om de afaceri a întors spatele abordării politice clasice şi dosarelor ei spionoase pe care le reprezintă controlul Cisiordaniei ocupate, înfiinţarea sau nu a unui stat palestinian şi alte probleme politice, de care se lovesc diplomaţii de decenii.

Politica va urma, apreciază administraţia Trump. Pentru moment, planul său se va concentra asupra unor propuneri economice, prezentate în două zile de ”atelier” într-un palat care domină apele la Golful Persic, în Bahrain.

Prezentat de ginerele şi consilierul preşedintelui american, Jared Kushner, acest plan - intitulat ”De la pace la prosperitate” promite investiţii internaţionale în valoare de 50 de miliarde de dolari în teritoriile palestiniene şi ţările arabe, pe o perioadă de zece ani.

RESPINGERE A PRIORI

Potrivit americanilor, acest lucru ar putea să reprezinte, prin intermediul unor mari lucrări şi dezvoltării turismului, înfiinţarea unui milion de locuri de muncă pentru palestinieni, împotmoliţi într-o criză economică.

Însă palestinienii au respins de la început această iniţiativă, apreciind că este vorba - din partea unui Trump în mod deschis proisraelian - de o încercare de a-i cumpăra, în schimbul renunţării lor la obţinerea unui stat la care aspiră - Palestina.

”Noi nu putem să acceptăm ca America să transforme acastă cauză, care este politică, într-o cauză economică”, a declarat preşedintele palestinian Mahmoud Abbas.

Manifestaţii au avut loc luni în Cisiordania ocupată, în semn de protest faţă de această conferinţă.

În apropiere de Hebron, manifestanţi au ars portrete ale preşedintelui Trump şi regelui Bahrainului şi s-au aşezat în jurul unui sicriu pe care au scris ”nu acordului secolului”, o formulă ironică prin care desemnează ambiţiile lui Donald Trump de soluţionare a conflictului israeliano-palestinian în felul său.

Premierul în exerciţiu israelian Benjamin Netanyahu consideră că această respingere a priori este dovada faptului că palestinienii nu vor pacea cu adevărat.

”Eu nu înţeleg cum au respins palestinienii planul înainte măcar să fi aflat ce conţine”, a declarat el.

El a evocat, în ultimele luni, posibilitatea anexării unei părţi a teritoriilor ocupate, ceea ce ar pune capăt speranţelor palestinienilor de a-şi fonda propriul stat.

Ambasadorul american în Israel David Friedman a anunţat că ţara sa ar putea accepta această anexare, iar administraţia Trump a anunţat că partea politică a planului său ar putea să nu evoce un stat palestinian, contrar poziţiei apărate de către diplomaţia americană timp de deceznii.

Preşedintele Trump a recunoscut deja ierusalimul drept capitala Israelului - o ruptură cu decenii de consens internaţional -, iar Jared Kushner este un prieten al familiei Natanyahu.

Majoritatea ţărilor europene au ales să nu asiste la această conferinţă, la care sunt reprezentate ţări de la Golful Persic, care ar urma să finanţeze esenţialul planului, în cazul în care va fi pus în aplicare.

Iordania şi Egiptul - singurele două ţări arabe care au semnat un acord de pace cu Israelul - au trimis la Manama diplomaţi de rangul doi.

Ministerul iordanian de Externe a apreciat, însă, că ”nicio propunere economică nu va putea înlocui o soluţie politică care să pună capăt ocupaţiei” teritoriilor palestiniene.

Marocul este de asemenea reprezentat de către un funcţionar.

UN SUCCES?

În absenţa celor direct interesaţi, conferinţa ar urma să nu ajungă la rezultate tangibile, apreciază experţi, însă acest lucru va permite administraţiei americane să încerce să apropie ţările de la Golful Persic de principalul lor aliat în regiune, Israelul, în cadrul unei alianţe antiiraniene.

Un fapt fără precedent - câţiva jurnalişti israelieni au fost invitaţi de către Casa Albă să acopere aceste lucrări în Bahrain. Majoritatea ţărilor arabe şi-au închis frontierele cetăţenilor israelieni, în cazul în care aceştia nu circulă sub altă naţionalitate.

Miniştrii Finanţelor din ţările arabe de la Golful Persic, secretarul american al Trezoreriei Steven Mnuchin, directoarea generală a Fondului Monetar internaţional (FMI) Christine Lagarde, preşedintele Băncii Mondiale (BM) David Malpass şi fostul premier britanic Tony Blair sunt, de asemenea prezenţi.

Potrivit lui Richard LeBaron, un fost diplomat american specializat în Orientul Mijlociu, absenţa liderilor palestinieni îi va permite lui Jared Kushner să-i catalogheze drept nişte persoane care sfidează bunăstarea economică a poporului lor.

”Eşecul atelierului de la Manama va fi de fapt un succes al strategiei lui Trump”, consideră LeBaron, un membru al grupului de reflecţie Atlantic Council.

"Asta le va permite lui Kushner şi echipei sale să pretindă că au făcut totul pentru a ajunge la o soluţie şi să le reproşeze altora lipsa lor de cooperare”, spune el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.