Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Conflict între Arabia Saudită şi Rusia, din cauza situaţiei din Siria

siria tartus

Arabia Saudită a denunţat marţi uciderea unui proeminent lider al rebelilor sirieni, declarând că moartea acestuia într-o lovitură aeriană a Rusiei săptămâna trecută nu serveşte cauzei păcii în Siria, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Zahran Alloush, 44 de ani, care conducea grupul de rebeli Jaysh al-Islam, a fost ucis într-un atac al avioanelor de luptă ruseşti în apropiere de Damasc vineri. Moartea lui a fost o lovitură majoră pentru controlul suburbiilor din estul Damascului de către rebeli. 

"Noi credem că asasinarea lui Zahran Alloush sau a liderilor combatanţilor care au sprijinit o soluţie paşnică şi lupta contra Daesh (Statul Islamic) în Siria nu serveşte procesului de pace în Siria", a declarat ministrul saudit de externe Adel al-Jubeir jurnaliştilor, într-o conferinţă de presă comună cu Mevlut Cavusoglu, omologul său turc. 

Cavusoglu l-a însoţit pe preşedintele turc Tayyip Erdogan într-o vizită la regele saudit Salman la Riad. Puterea musulmană sunită Arabia Saudită şi Turcia sunt doi dintre principalii susţinători ai rebelilor sirieni ce luptă pentru a-l răsturna pe preşedintele Bashar al-Assad, care este sprijinit de Rusia şi puterea musulmană şiită Iran, aminteşte Reuters. 

Moartea lui Alloush a intervenit la aproape două săptămâni după ce mai mult de 100 de membri ai opoziţiei siriene şi grupuri de rebeli, inclusiv Jaysh al Islam, s-au întâlnit în Arabia Saudită pentru a-şi coordona poziţiile înaintea negocierilor de pace din 
ianuarie. 

ONU a anunţat sâmbătă că mediatorul Naţiunilor Unite pentru criza siriană, Staffan de Mistura, are planuri să reunească părţile în război în Siria pe 25 ianuarie la Geneva pentru a începe discuţii în încercarea de a pune capăt celor aproape cinci ani de război civil. 

"Nu ştiu motivul pentru care au făcut aşa ceva. Dar ceea ce ştiu este că dacă ne-am dori să ajungem la o soluţie paşnică în Siria, trebuie să discutăm cu toate grupurile siriene" care nu sunt implicate în activităţi teroriste, a mai spus Jubeir.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.