Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Conflictul din Gaza a escaladat, China intervine fulgerător cu o solicitare: O conferinţă de pace 'mai amplă, mai autoritară şi mai eficientă'

www.profimedia.com
wang yi

Ministrul chinez de externe, Wang Yi, cere să fie organizată o conferinţă de pace israeliano-palestiniană mai amplă şi mai autoritară şi să fie schiţat un calendar pentru implementarea unei soluţii cu două state, în timp ce conflictul din Gaza a escaladat, înregistrându-se peste 24.000 de morţi de partea palestiniană, potrivit autorităţilor din Gaza, în timp ce Marea Roşie a devenit un nou punct fierbinte al lumii, relatează Reuters, conform news.ro.

Comunitatea internaţională ar trebui să "asculte" cu atenţie preocupările legitime legate de Orientul Mijlociu, a spus Wang Yi, vorbind cu presa după discuţiile avute cu ministrul egiptean de externe Sameh Shoukry, duminică, la Cairo.

"China solicită convocarea unei conferinţe internaţionale de pace la scară mai mare, mai autoritară şi mai eficientă, formularea unui calendar şi a unei foi de parcurs specifice pentru punerea în aplicare a soluţiei cu două state şi susţinerea reluării rapide a negocierilor de pace israeliano-palestiniene", a declarat Wang.

Purtătoarea de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a declarat luni că foaia de parcurs trebuie să fie "obligatorie".

"În ceea ce priveşte momentul şi locul de desfăşurare a conferinţei şi unde va fi găzduită, cred că trebuie să fie stabilit de toate părţile prin consultare", a declarat Mao Ning la o conferinţă de presă. "China salută, de asemenea, rolul activ al Naţiunilor Unite în această privinţă", a adăugat ea.

Marea Roşie, un nou punct fierbinte al lumii

Săptămâna trecută, Statele Unite şi Marea Britanie au lansat atacuri împotriva unor ţinte houthi din Yemen, după ce gruparea militantă a atacat nave în Marea Roşie. Rebelii Houthi au declarat că atacurile lor sunt o dovadă de sprijin pentru palestinieni şi Hamas, grupul islamist care controlează Gaza.

Atacurile Houthi din Marea Roşie au forţat navele comerciale să urmeze o rută mai lungă şi mai costisitoare, în jurul Africii, alimentând îngrijorări legate de inflaţie şi întreruperea lanţului de aprovizionare. Pe de altă parte, atacurile aduc criza din Gaza mult mai aproape de investiţiile Chinei din Canalul Suez, aflat la est de Cairo.

China evită să fie parte directă în orice conflict militar şi afirmă că doreşte să îşi sporească "influenţa, atractivitatea şi puterea internaţională" pentru a influenţa evenimentele prin diplomaţie.

Săptămâna trecută, Wang a declarat că preşedintele Xi Jinping a avut o "comunicare aprofundată" cu liderii Arabiei Saudite şi Iranului pentru a convinge cele două puteri din Orientul Mijlociu să renunţe la nemulţulţumirile lor din trecut, restabilirea legăturilor lor, în 2023, cu medierea Beijingului, declanşând un "val de reconciliere" în Orientul Mijlociu.

Wang se află în prezent într-un turneu prin Egipt, Tunisia, Togo şi Coasta de Fildeş, până joi. De asemenea, diplomatul de top al Chinei a purtat duminică discuţii cu secretarul general al Ligii Arabe pe tema conflictului din Gaza şi şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la Marea Roşie.

"Ţările influente, în special, trebuie să joace un rol obiectiv, imparţial şi constructiv în această privinţă", au spus cei doi diplomaţi într-o declaraţie comună publicată luni de Ministerul chinez de Externe.

În total, 24.100 de palestinieni au fost ucişi şi 60.834 au fost răniţi în urma loviturilor israeliene asupra Fâşiei Gaza începând cu 7 octombrie, a anunţat luni Ministerul Sănătăţii din Gaza într-un comunicat citat de The Guardian. Din acest total, 132 de palestinieni au fost ucişi şi 252 răniţi numai în ultimele 24 de ore, a adăugat ministerul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.