Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Conflictul dintre Rusia și Ucraina ajunge la nivel religios. Poroșenko cere grăbirea separării bisericilor

Petro Poroşenko

Petro Poroşenko, președintele Ucrainei, s-a pronunţat - sâmbătă, în timpul celebrării celei de-a 1030-a aniversări a creştinării Rusiei Kievene, precursoare a actualului stat ucrainean şi al celui rus - în favoarea accelerării separării bisericii ucrainene de Patriarhia Moscovei prin crearea unei biserici ortodoxe ucrainene independente, informează agenţia de presă EFE, preluată de agerpres.

"Eu garantez că autorităţile nu se vor amesteca în problemele ecleziastice interne, dar vreau, de asemenea, să precizez clar că nu vom permite nici altora să facă aceasta. Prin urmare, consider că este extrem de important să tăiem toate tentaculele ţării agresoare în statul nostru", a afirmat Poroşenko, referindu-se la Rusia, acuzată de Kiev că îi sprijină pe rebelii separatişti din estul ţării, după ce a anexat în 2014 peninsula Crimeea.

În Rusia biserica este separată de stat "doar pe hârtie, întrucât în realitate sprijinul său pentru politica Kremlinului este "deplin şi necondiţionat", a apreciat Poroşenko.

"În plus, doctrina despre 'lumea rusă' s-a născut în apartamentele de lux ale ierarhilor Bisericii Ortodoxe Ruse", ceea ce creează o ameninţare la adresa securităţii naţionale a Ucrainei şi o obligă să "acţioneze", a adăugat el.

În acest sens, Poroşenko s-a declarat convins că tomosul (decretul) care permite Ucrainei să-şi creeze propria biserică, cerut anterior de către Kiev Patriarhului Constantinopolului, Bartolomeu I, va fi în beneficiul deopotrivă al statului şi al bisericii ucrainene.

Potrivit preşedintelui Poroşenko, asigurarea independenţei Bisericii Ortodoxe din Ucraina este o problemă de securitate naţională şi de geopolitică mondială, scrie agenţia de presă Unian.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, a avertizat vineri că încercările de a "smulge" biserica ucraineană din cadrul Patriarhiei Rusiei ar putea duce la o catastrofă în lumea ortodoxă.

Patriarhul Kirill a spus că - din punct de vedere istoric - pentru credincioşii ruşi Kievul nu este doar un oraş, ci "mama tuturor oraşelor ruseşti" şi "locul de creştinare al Rusiei".

Potrivit unor surse oficiale, mai mult de 250.000 de credincioşi au participat la celebrarea celei de-a 1030-a aniversări a creştinării Rusiei Kievene, care a început vineri în capitala Ucrainei.

Cu această ocazie, sâmbătă sunt programate de asemenea mai multe ceremonii religioase la Moscova şi la Minsk

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.