Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ultimele propuneri privind salariul minim. Sindicatele ameninţă cu proteste de stradă

bani

După mai bine de trei ore, liderii sindicali au ieşit foarte nemulţumiţi de la Ministerul Muncii, de la discuţiile cu reprezentanţii guvernului şi ai patronatelor. Executivul a propus o amânare a majorării salariului minim la 1200 de lei pentru 1 mai 2016, deşi Guvernul Ponta stabilise 1 ianuarie ca dată a majorării. Sindicatele au respins propunerea.

Potrivit lui Bogdan Hossu, liderul Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa", reprezentanţii guvernului au afirmat că este nevoie de un studiu de impact, iar majorarea de la 1 ianuarie ar duce la concedierea a 90.000 de oameni din sectorul privat. Liderul sindical a afirmat că nu este de acord cu amânarea majorării salariului minim, lucru susţinut şi de ceilalţi sindicalişti.

Bogdan Hossu a mai declarat că sindicaliştii au propus ca majorarea salariului minim de la 1050 de lei la 1200 de lei să nu fie impozitată, lucru respins însă de guvern. Ulterior, sindicaliştii au propus ca majorarea să fie făcută de la 1 mai 2016, dar nu la 1200 de lei, ci la 1275 de lei. Hossu a mai acuzat guvernul că nu respectă regulile de dialog social, din cauza unor discuţii cu ONG-urile.

Liderul sindical a subliniat că a anunţat reprezentanţii Guvernului că, dacă salariul minim pe economie nu va fi majorat de la 1 ianuarie 2016, vor avea loc acţiuni în stradă.

"Cartel Alfa, cel puţin, consultările pe care le-am avut în cadrul structurii noastre au arătat că, dacă nu se creşte salariul minim de la 1 ianuarie, probabil din 15 ianuarie vom avea mişcări. Pentru că actualul Guvern nu are nicio justificare pentru a menţine o discriminare între sectorul economic şi sectorul bugetar, de a discrimina peste trei milioane de salariaţi care sunt în sectorul economic şi din care peste un milion trei sute de mii sunt la salariul minim garantat în plată", a mai spus Bogdan Hossu.

O decizie a guvernului ar urma să fie luată în şedinţa de miercuri, 30 decembrie.

Vezi şi: Guvernul a cedat: Propunere de ultimă oră în privinţa salariului minim

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.