Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Confruntarea nucleară, gata să înceapă: SUA trimite un portavion în Strâmtoarea Ormuz, mişcare pe care Iranul a promis s-o pedepsească 'exemplar'

paginaderusia.ro
arma nucleara

Informaţii de la serviciile de spionaj relevă ameninţări din partea Iranului, însă acest lucru nu împiedică Statele Unite să trimită un portavion în Strâmtoarea Ormuz, dacă acest lucru este necesar, declară comandantul Forţelor navale americane (US Navy) în Orientul Mijlociu pentru Reuters, potrivit news.ro.

Viceamiralul James Malloy, comandantul Florei a V-a, cu baza în Bahrain, nu a precizat dacă va trimite grupul aeronaval al portavionului USS Abraham Lincoln pe această cale navigabilă strategică, în largul Iranului, tranzitată de o cincime din petrolul consumat în lume.

Citește și: Sumă amețitoare! Cât încasează vedeta care a lăsat PRO TV pentru Antena 1

Consilierul pe probleme de securitate naţională la Casa Albă John Bolton a anunţat duminică desfăşurarea portavionului USS Abraham Lincoln şi a grupului acestuia de susţinere - inclusiv bombardiere strategice de tip B-52 - în Orientul Mijlociu, cu scopul de a transmite Teheranului că orice atac vizând interese americane sau aliate vir fi sancţionate.

Grupul aeronaval a tranzitat joi Canalul Suez, în Marea Roşie, şi se află sub comanda lui Malloy.

”Dacă trebuie să-l introduc în strâmtoare, o voi face”, a declarat Malloy la telefon. ”Nu sunt nici constrâns şi nici împins să-l exploatez în Orientul Mijlociu”.

Iranul a respins acuzaţii potrivit cărora ar reprezenta o ameninţare, catalogându-le drept ”informaţii false”.

Citește și: Anunț făcut de Lia Olguța Vasilescu! ‘PSD este partidul care a realizat cele mai mari reduceri de taxe în România în ultimii 30 de ani’

Tensiunile între Washington şi Teheran au screscut după ce Donald Trump a retras, în mai 2018, Statele Unite din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian şi a reimpus treptat sancţiuni economice Iranului.

James Malloy a confirmat că forţele americane operează într-o stare de pregătire de intervenţie ridicată, dar a subliniat că armata americană nu se pregăteşte de un război cu Iranul.

Citește și: Rareș Bogdan dă lovitura! Ce a declarat la Summitul de la Sibiu, alaturi de Angela Merkel

”Nu sunt pe picior de război (...), însă suntem absolut pregătiţi să reacţionăm faţă de orice agresiune vizând Statele Unite, partenerii noştri în regiune sau interesele noastre”, a declarat el.

Donald Trump a invitat joi Iranul la dialog pe tema programului nuclear iranian, însă nu a exclus o confruntare armată, având în vedere tensiunile americano-iraniene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.